Članak

Obezbjeđivanje komšija

15. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedoci Odbrane Safeta Mujčinovića ispričali su kako su vršili obezbjeđenje komšija srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Nedžad Kadrić, nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Stupari, a kasnije i rezervni policajac, kazao je kako je krajem maja 1992. godine često išao iz mjesta Krivajevići u Stupare.

On se prisjetio kako je jedne prilike u selu Rujići vidio bijeli kombi, tri nepoznate uniformisane osobe i više lica srpske nacionalnosti, koje je prepoznao kao svoje komšije.

Kadrić je naveo da je “zastao pola minute” i vidio da su ušli u kombi, ali nije čekao da kombi krene.

Svjedok je rekao da mu je izgledalo kao da je “ta lica neko sabrao”, te kako ih je viđao kad je došao u policiju i da je radio na njihovom obezbjeđenju.

Zajedno s Mujčinovićem, za zločine počinjene na području Kladnja sudi se Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije, te TO-a.

Prema optužnici, policija i TO iz Stupara nezakonito su u ljeto 1992. godine zatvorili srpske civile koji su živjeli u selima u okolici Stupara. Mujčinović je, kako je navedeno u optužnici, bio komandir Policijske stanice Stupari.

Osim za nezakonito zatvaranje, sudi im se i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema srpskim civilima.

Svjedok Kadrić je kazao da su se građani srpske nacionalnosti mogli kretati kud hoće.

Također je potvrdio kako mu je poznato da je optuženi Halilović imao saobraćajnu nesreću i da se teško kretao.

Svjedok Razem Mešanović, bivši rezervni policajac, kazao je da nije privodio svoje komšije iz Prijanovića ili nekoga srpske nacionalnosti, kao i da nije učestvovao u ispitivanju sa Safetom Mujčinovićem.

“Štitli smo ih da ih ne bi ko napadao, maltretirao, vrijeđao”, kazao je svjedok i dodao da je “komšije” kasnije viđao u stambenim zgradama.

Kako je on naveo, “pristizala je vojska, izbjeglice i bilo je situacija”. Rekao je da je izvjesni Aljo Kadrić “vršio nasrtanje na zgrade”.

“Aljo Kadrić je došao pijan i počeo vrijeđati Srbe”, kazao je Mešanović i dodao da je nakon toga sa Nedžadom Hodžićem i još jednom osobom intervenisao.

Na suđenju je iskaz dao i Džemal Mešanović, koji je ispričao kako je, kao prosvjetni radnik u osnovnoj školi Stupari od maja do septembra 1992. godine, zajedno sa trojicom kolega, zaključivao matične knjige za približno 1.000 djece.

On je rekao da su neke kolege stanovale u zgradi blizu škole i “da su dolazili bez ikog”.

“Svi su ti ljudi skupljeni u cilju njihove bezbjednosti”, kazao je svjedok i dodao da mu se radne kolege nisu požalile da ih je neko dirao.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. juli, kada će sa svjedočenjem u svoju korist započeti dokazni postupak Odbrane drugooptuženog Busnova.

Lamija Grebo


This post is also available in: English