Članak

Gledali ubistvo civila u štali

9. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je optuženi Mile Kušić pucao u 20 civila koji su se nalazili u štali u selu Karačići (općina Rogatica).

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok MR-2 je kazao da su njemu i njegovom bratu – svjedoku MR-1 – Mile Kušić i Saša Perković 1992. kazali da idu s njima u akciju.
Prema njegovim riječima, u akciju su još krenuli optuženi Miloš i Ilija Vukašinović, Radomir Gluhović, Dragan Božović i Radomir Marković, koji je komandovao tom četom.
MR-2 je naveo da su došli u selo Karačići, gdje su u prvoj kući naišli na muslimanske civile, uglavnom starije ljude.
Kako je dodao, on je s bratom gledao iz obližnjeg gaja kako su vojnici razvalili vrata na garaži gdje su bili civili, te ih puškama i kundacima odgurali prema štali.
“Pobili su ih. Pucao je Mile Kušić sa metar udaljenosti. Odmah je na vratima štale stajao. Da li je još neko pucao, ne sjećam se”, rekao je MR-2.
On je dodao da se kroz nekoliko minuta štala zapalila, vjerovatno od zapaljivih metaka.
MR-2 je svjedočio na suđenju Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću te Iliji i Milošu Vukašinoviću, koji su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.
U jednoj garaži u Karačićima pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a zatim prouzrokovali požar, u kojem su ostaci zapaljeni, navodi se u optužnici.
Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.
Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok MR-1, koji je kazao da je bio pripadnik Sočićke čete VRS-a. Toj jedinici se priključio jer su mu, kako je naveo, Mile Kušić i Saša Perković rekli da mora ili da u protivnom napusti to područje.
On je izjavio da je učestvovao u akciji čišćenja terena, od sela Vragolovi do Karačića. S njim je bio i njegov brat MR-2. Rekao je da nisu imali uniforme, ali da su imali naoružanje.
Prema njegovom kazivanju, među civilima koji su nađeni u garaži u Karačićima bilo je i žena i djece.
“Mile je stao na ulaz. Čuo sam kratke rafale. Odmakao sam se još par koraka. (…) Nakon 15 minuta buknula je štala”, naveo je svjedok.
MR-1 i MR-2 su na karti ucrtali pozicije s kojih su gledali štalu u koju su dovedeni civili. Svjedoci su naznačili različite lokacije.
Javnost je na ovom ročištu bila nakratko isključena, dok je Vijeće razmatralo prigovor Odbrane da je Tužilaštvo zamijenilo identitet i zapisnike svjedoka MR-1 i MR-2.
Suđenje se nastavlja 7. jula.

Džana Brkanić


This post is also available in: English