Članak

Presuda Saviću 29. juna

Nakon što su Državno tužilaštvo i Odbrana Slavka Savića iznijeli završne riječi na suđenju za zločine počinjene na području Vogošće, Sud BiH je izricanje presude zakazao za 29. juni.

This post is also available in: English

Tužilac Vladimir Simović je u završnoj riječi istakao da su dokazi nesporni, te da pokazuju da je Savić silovao zaštićenu svjedokinju A u Vogošći.
“Svjedokinja A je potvrdila tačke optužnice i kazala da je optuženi Savić naoružan došao pred njenu kuću, stavio je u auto i odvezao na stanicu u Krivoglavce (općina Vogošća) i seksualno je zlostavljao”, dodao je Simović.
Prema Simoviću, drugi svjedoci Optužbe također su izjavili da im je svjedokinja A rekla da je silovana.
Advokatica Nedžla Šehić je u ime oštećene svjedokinje A iznijela imovinskopravni zahtjev.
“Svjedokinja A je podnijela imovinskopravni zahtjev da bi Sud obavezao optuženog za naknadu zbog pretrpljenog straha i nečovječnog postupanja”, kazala je Šehić.
Tužilaštvo BiH tereti Slavka Savića da je, kao pripadnik Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Semizovac (općina Vogošća) 1993. godine silovao žensku osobu.
Nevenka Vidović, braniteljica optuženog Savića, u završnoj riječi je navela da su dokazi Tužilaštva BiH kontradiktorni i da nemaju nikakvu snagu.
“Nije jasno zašto je oštećena čekala 15 godina da prijavi zločin, smatram da je strah kao opravdanje potpuno neprihvatljiv. Smatram da je svoje svjedočenje htjela prikazati što traumatičnije i gore”, pojasnila je ona.
Odbrana je podsjetila i na iskaz svjedoka Dušana Čadže, koji je rekao da su se optuženi i svjedokinja sreli u ugostiteljskom objektu i srdačno pozdravili i popili piće.
Vidović se također osvrnula na vještačenje svjedokinje A, kazavši da je nezakonito s obzirom da se vještačenje može izvršiti samo po nalogu suda ili tužilaštva.
“Predlažem da optuženi bude oslobođen i da zahtjev o imovinskopravnom zahtjevu bude odbijen kao nezakonit”, rekla je Vidović.
Suđenje Saviću je počelo u februaru ove godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English