Članak

Pomoć ranjenom saborcu

29. Maja 2015.00:00
Na suđenju Dževadu Duliću, optuženom za zločin počinjen na području Cazina, svjedok Odbrane je izjavio da mu je, nakon što je ranjen, pomogao optuženi.

This post is also available in: English (English)

“Isti Dulić je mene nosio”, ispričao je Sabid Mujagić prisjećajući se ranjavanja na Grabežu krajem februara 1994. godine, kada ga je optuženi, s drugim licima, nosio oko 100 metara, nakon čega je preuzet i odveden u bolnicu.

On je objasnio da je bio u interventno-diverzantskoj četi kod izvjesnog Havarije do novembra 1993. godine, te da optuženi nije bio s njim u toj četi.

Svjedok je rekao da je prešao u Treći bataljon 501. brigade i da je viđao optuženog na liniji i postrojavanjima.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Mujagić je kazao da ne zna da li je bilo više osoba sa imenom Dževad Dulić, te da ne zna da li je bio u Beganovićima.

Dževad Dulić je optužen da je u decembru 1993. godine, kao pripadnik 510. bosansko-oslobodilačke brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), zajedno s još dva lica, silovao žensku osobu u selu Beganovići.

Drugi planirani svjedok nije se danas odazvao zbog bolesti, a Dulić je insistirao da se pozove još jedan svjedok.

Dulić je pojasnio da se radi o svjedoku kojeg su spominjali svjedoci replike, a koji živi u inostranstvu i koji bi, prema njegovim saznanjima, trebao biti u zemlji početkom jula.

On je dodao da bi “želio po svaku cijenu da dođe i kaže da li je bio s njim u Beganovićima”.

“Zbog istine i pravde i moje časti, platit ću videolink, bilo šta…”, rekao je optuženi.

Suđenje će se nastaviti 12. juna.

This post is also available in: English (English)