Članak

Laličiću devet godina zatvora

25. Maja 2015.00:00
Sud BiH osudio je Zaima Laličića na devet godina zatvora zbog silovanja i nečovječnog postupanja prema civilima 1992. i 1993. na području Hrasnice kod Sarajeva.

This post is also available in: English

Laličić je, kao bivši pripadnik Prvog korpusa Armije BiH (ABiH) i stražar u podrumu nedovršene zgrade u Hrasnici (općina Ilidža) u koji su bile zatvorene osobe srpske nacionalnosti, proglašen krivim da je više puta silovao svjedokinju SM i da je udarao zatvorenika Radovana Dubljevića.
“Optuženi je djela počinio s direktnim umišljajem, znajući da su usmjerena protiv civila, koji će zbog toga trpjeti štetu. Oštećeni danas još uvijek trpe teške fizičke i psihičke posljedice”, rekla je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.
Ona je kazala da je Vijeće poklonilo vjeru svjedokinji SM, s obzirom da je njeno svjedočenje bilo “jasno i dosljedno” te da nije pokazala želju da neopravdano tereti Laličića.
“Oštećena je dosljedno svjedočila da je optuženi Laličić prvo izveo i tukao u bubrege, a zatim oko deset puta izvodio u improvizirano kupatilo, gdje je naginjao nad kadom i silovao… Međutim, ona je jasno kazala da nije tjerana na oralni seks, te potvrdila da Laličić nije tukao njenog sina, čime je potvrdila da ne želi da dodatno tereti optuženog”, rekla je Kosović.
On je proglašen krivim i da je 1993. godine u dva navrata, prilikom izvođenja zatvorenika na prinudni rad, udario Radovana Dubljevića šakom u glavu i nogom u stražnjicu. Sutkinja Kosović je navela da je svjedočenje oštećenog bilo kredibilno i uvjerljivo.
Laličiću je izrečena kazna prema Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije. Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo činjenicu da ranije nije osuđivan i da se korektno ponašao tokom suđenja, dok je kao otežavajuće cijenilo “težinu povreda i teške posljedice na civile”.
“Vijeće kao otežavajuću okolnost cijeni i upornost Laličića, koji je više puta silovao SM, koristeći situaciju da je ona kao žena s djecom pritvorena. On je mogao da radi šta hoće i pokazivao joj je to, posebno podsjećajući je na činjenicu da joj je i sin pritvoren, čime je pokazao naročitu bezobzirnost”, rekla je Kosović.
Laličiću su nakon presude produžene mjere zabrane napuštanja BiH.
Zbog lošeg imovnog stanja optuženog, Sud BiH je oslobodio Laličića obaveze plaćanja troškova suđenja, a oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English