Članak

Usvojene izmjene Krivičnog zakona BiH

22. Maja 2015.00:00
Državni parlament usvojio je izmjene Krivičnog zakona BiH koje se tiču djela mučenja, prisilnih nestanaka i ratnog silovanja, uskladivši ga sa međunarodnim zakonima.

This post is also available in: English

Kako je saopšteno iz Asocijacije protiv nekažnjivosti (TRIAL), izmjenama Krivičnog zakona BiH uvodi se prisilni nestanak kao krivično djelo i pruža jasna definicija mučenja.

“Nakon godina zagovaranja za promovisanje poštivanja ljudskih prava u našoj zemlji, državni zastupnici su konačno poduzeli konkretne korake. Mi podržavamo njihov pomak i pozivamo ih da i dalje podržavaju vladavinu prava, posebno u slučajevima koji se odnose na ratne zločine, tako da možemo spriječiti nekažnjivosti počinitelja”, zaključuje Selma Korjenić iz TRIAL-a.

Ovaj set izmjena je, kako navodi TRIAL, odlučujući podsticaj ka unaprjeđenju procesuiranja odgovornih, jer je državni zakon konačno usklađen sa međunarodnim standardima.

“Ovo je značajan trenutak za BiH, koja je konačno uskladila sa međunarodnim standardima državni krivični zakon kada je riječ o zločinu silovanja počinjenog u ratu, kao i zločinu mučenja i prisilnog nestanka. Time se smanjuje prostor za nekažnjivost vezano za već počinjene zločine, ali i prevenira buduće počinjenje”, izjavila je TRIAL-ova pravna savjetnica Adrijana Hanušić.

Džana Brkanić


This post is also available in: English