Članak

Podjela penzija Srbima u Stuparima

22. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Odbrane je ispričao kako je srpsko stanovništvo koje se nalazilo u učiteljskim zgradama 1992. i 1993. godine dobijalo penzije.

This post is also available in: English

Svjedočeći na poziv Odbrane optuženog Safeta Mujčinovića, Rasim Hadžikić je kazao da im je 1992. godine podijelio majsku penziju. Dodao je kako je u tim zgradama boravilo stanovništvo iz okolice Stupara, ali da mu nije poznato kako su tu dospjeli.
Svjedok je rekao da je poštar, koji je inače bio zadužen za to područje, dostavljao penzije redovno, svakog mjeseca. Pored penzija, Hadžikić je, kako je naveo, razvozio i humanitarnu pomoć srpskom stanovništvu koje se nalazilo u tim zgradama.
“Žalio se Ilija da im je malo. Tako sam čuo”, izjavio je svjedok i dodao kako je nakon žalbi dovezao još humanitarne pomoći.
Prema optužnici, policija i Teritorijalna odbrana (TO) iz Stupara nezakonito su u ljeto 1992. godine zatvorile srpske civile koji su živjeli u selima u okolici Stupara. Mujčinović je, kako je navedeno u optužnici, bio komandir Policijske stanice Stupari.
Zajedno s Mujčinovićem, za zločine na području Kladnja sudi se Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije te TO-a.
Osim za nezakonito zatvaranje, sudi im se i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema srpskim civilima.
Sajma Čaušević, druga svjedokinja Mujčinovićeve Odbrane, ispričala je kako je u ratu živjela u kući prekoputa učiteljskih zgrada i da se družila sa stanovništvom koje se tu nalazilo, a najviše s Vojkom i Borkom.
Kazala je kako se jedna djevojčica, koja je također tu bila, družila s njenom kćerkom.
“Djeca su se družila, igrala se. Mala je znala prespavati kod nas”, dodala je ona.
Svjedokinja je rekla kako je srpsko stanovništvo u učiteljskim zgradama imalo sve uslove za normalan život.
“Čak su se hvalili da ih policija dobro čuva, da ih niko ne dira”, kazala je ona i dodala kako su hvalili optuženog Hodžića, koji ih je štitio.
Suđenje se nastavlja 29. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English