Članak

Ranjavanja i premlaćivanja na prinudnom radu

20. Maja 2015.00:00
Na suđenju Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o ranjavanju i premlaćivanju zatvorenika prilikom obavljanja prinudnih radova u Šantićevoj ulici u ljeto 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok M.L. je kazao da je 30. jula odveden iz kuće u Heliodrom, a da je 3. augusta ranjen u Šantićevoj ulici prilikom radova.

“Ja sam taj dan izvođen s grupom od 50 do 60 ljudi na vrh Avenije, do hotela ‘Ere’. Počeli smo slagati vreće, i najedanput sam čuo da je nešto puklo i da je vojnik rekao: ‘Čovjek je ranjen’, i ja sam se našao na Hirurgiji”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je ranjen u lice i tijelo, te da je bio 15-ak dana u bolnici.

Svjedo je naveo da su ih vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) raspoređivali na radove.

Prema njegovim riječima, na vrhu Avenije u Mostaru bila je Druga bojna, čiji je zapovjednik bio, kako je kazao, Mile Puljić.

Puljić je optužen da je, kao komandant Druge bojne Druge brigade HVO-a, dopustio podređenima da zatvorenike iz Heliodroma odvode na prinudni rad i u živi štit. Na teret su mu stavljeni i prisilni nestanci i premlaćivanja.

Svjedok je rekao da se nakon liječenja u bolnici vratio u svoj stan, odakle je izbačen nakon mjesec i po.

“Osam godina sam bio podstanar u mom gradu i u mojoj ulici”, kazao je svjedok.

Svjedok Osman Balavac iz Stoca, koji je također kao civil zatvoren u Heliodrom, ispričao je kako je pretučen 5. augusta 1993. godine, kada je odveden na obavljanje radova.

“Jedan je pitao ima li ko iz Stoca. Ja sam se javio”, rekao je sjedok i dodao da ga je ta osoba, inače njegov komšija, počela udarati, optužujući ga da je zapalio crkvu.

“Završio sam sa tri slomljena rebra. Udarao me šaržerima u glavu da meci ispadaju. Dva šaržera mi je ispraznio od glavu”, ispričao je Balavac.

On je dodao da je, nakon 12 dana u bolnici, vraćen u Heliodrom, odakle je ponovo vođen na prinudni rad u Šantićevu ulicu.

Na pitanje da li su dobijali naknadu za rad, svjedok je odgovorio da mu je naknada bila ako se vrati živ i da ne bude ranjen.

Svjedok Fadil Omanić prisjetio se kako je ranjen u Šantićevoj ulici, gdje je odveden također iz Heliodroma da obavlja radove.

On je kazao da je ranjen u nogu, ali da nije vođen do bolnice.

Omanić je izjavio da je bio uhapšen kao pripadnik Armije BiH (ABiH) te je bio zatvoren u drugim objektima.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. maj.

Albina Sorguč


This post is also available in: English