Članak

Pucnji u Petkovcima

20. Maja 2015.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Odbrane se prisjetio dovođenja civila u selo Petkovce kod Zvornika sredinom jula 1995. godine.

This post is also available in: English

Milenko Vujić, koji je u to vrijeme imao 17 godina, kazao je da je dolazak civila gledao iz svoje kuće kod stare škole u selu, gdje je bio smješten Šesti bataljon Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kojim je komandovao optuženi Ostoja Stanišić.

Svjedok je ispričao kako su oko 12. jula 1995. godine stigli autobus i kamion sa civilima u pratnji kombija u kojem su bili njemu nepoznati vojnici. Kako je rekao, autobus se odmah udaljio, dok je kamion ostao kod Doma kulture, koji se nalazi prekoputa komande.

“Kada su izašli iz kamiona, otišli su iza sale, čula su se dva-tri pucnja pojedinačna”, rekao je Vujić, koji je radio određene logističke poslove za bataljon.

On je kazao da je ubrzo krenuo kod prijatelja, te da je prošao pored nove škole u selu, gdje je ponovo vidio autobus i jednog vojnika. Dodao je da u autobusu nije vidio cvile. Optuženog Stanišića, kako je rekao, nije vidio tog dana.

Stanišiću se, zajedno sa Markom Miloševićem, sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, zarobljenici su bili u Petkovcima prije odvođenja na obližnju branu. Milošević je, kako se navodi u optužnici, bio Stanišićev zamjenik.

Svjedok Odbrane Goran Ristić, koji je bio u jedinici “Vukovi sa Drine” u sastavu Zvorničke brigade, rekao je da je od 12. do 18. jula 1995. godine bio na terenu, nakon čega je dobio slobodne dane koje je iskoristio da dođe kući u Petkovce.

Od majke je, kako je ispričao, saznao da su u Petkovce dovedeni zarobljenici, ali da nisu, kao što se pričalo, odvedeni u razmjenu. Kada je otišao do nove škole, kako je rekao, primijetio je tragove metaka na šupi koja se nalazi u dvorištu.

On je dodao kako nije čuo da li je Stanišić tražio od mještana da čuvaju i ubijaju zarobljenike. Za ubistva Srebreničana na brani, kako je rekao, saznao je po završetku rata i zbog toga se srami reći da je iz Petkovaca.

“Ogorčen sam tim”, kazao je svjedok.

Novi svjedoci Stanišićeve Odbrane bit će ispitani 27. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English