Članak

Maltretiranje u školi u Potocima

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene u mjestu Potoci (općina Mostar), svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da je u školu u kojoj su bili zatvoreni vojska redovno ulazila i maltretirala ih.

This post is also available in: English

“Mi smo se osjećali maltretirano. Upadali su naoružani, muškarce ispitivali. Sijali su strah, govorili su: ‘Sad ćemo vas sve pobiti.’ Od tih nisam nikog znala, jer nisam živjela na tom području”, ispričala je Mladenka Nikolić i dodala da nisu nikoga udarali.

Svjedokinja je rekla da je poznavala Enesa Ćurića iz viđenja, te da je on u školi u Potocima bio svaki dan.

“On je bio glavni, tako su nam bar rekli. Mujo Karadža nas je predao njemu ispred škole”, kazala je ona.

Nikolić se prisjetila trenutka kada je Mehmed Kaminić udario mladića koji je bio osoba sa posebnim potrebama. Prema njenom iskazu, Kaminić je naletio na mladića Marka Zovku, udario ga i oborio na pod.

Prema optužnici, Kaminić je u zatočeničkom objektu u školi u Potocima udario duševnog bolesnika rukom u stomak.

Na pitanje Kaminićevog advokata Senada Dupovca da li je Zovko imao vidljive povrede od udarca, svjedokinja je odgovorila da fizičke nije ali da je psihičke imao.

Nikolić se također prisjetila kako ih je od vojnika spasio optuženi Enes Ćurić.

“Ušli su vojnici i jedan je imao nož… Krenuo je prema nama, a Ćurić ga je pokušao spriječiti i vojnik je krenuo prema njemu. Mi smo tada pobjegli”, navela je ona.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, Nikolić je kazala da je čula od drugih zatvorenika da je Ibrahim Demirović dolazio u školu, te da je imao kuglu sa šiljcima s kojom je mahao i prijetio.

Ona je također ispričala da su vođene da čiste kuće, te kako su jedne prilike išli po tijelo djevojke koje je ležalo na cesti.

“Mlađi muškarci su vođeni, kao radni vod… Birali su uvijek mlađe koji su mogli kopati i raditi. Odabirao je Ćurić. Oni su vođeni na prostor Potoka… Bilo je više ljudi koji su ubijeni, trojica su ubijena na brdu Čičurak”, prisjetila se ona.

Ćurić je s Demirovićem, Kaminićem, te Samirom Kresom i Habibom Čopeljom optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju od juna do decembra 1993. godine.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima prisiljavao jednu osobu na seksualni odnos.

Odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Ćurića, svjedokinja je kazala da je Ćurić imao povrede na ruci koje je zadobio kada ih je spašavao od vojnika.

“Odnos Ćurića prema meni je bio uglavnom korektan, nije bilo maltretiranja”, izjavila je ona.

Naredno ročište je zakazano za 27. maj.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English