Članak

Svjedočenje drugog Dževada Dulića

15. Maja 2015.00:00
Na suđenju Dževadu Duliću, optuženom za zločin počinjen na području Cazina, svjedoci Državnog tužilaštva su izjavili da su vidjeli optuženog krajem 1993. godine u selu Beganovići, gdje je, prema optužnici, počinjeno silovanje.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva, ujedno i imenjak optuženog, Dževad Dulić je kazao da je sa optuženim bio u istoj četi. Ova četa, kako je naveo, držala je liniju koja je krajem decembra 1993. pomjerena u Beganovićima.

Svjedok Dulić je rekao da se četiri do pet sati zadržao u Beganovićima, jer je saznao da mu je brat ranjen i otišao je s njim u bolnicu.

On je kazao da je za ovaj postupak saznao iz medija i da je čuo “neke priče”.

“Vuk priča da si ti, da nije on”, izjavio je svjedok i dodao da je kontaktirao optuženog da bi ga upitao o kakvim se pričama radi.

Dževad Dulić je optužen da je u decembru 1993. godine, kao pripadnik 510. bosansko-oslobodilačke brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), zajedno s još dva lica, silovao žensku osobu na području Cazina.

Ismet Kurtović, nekadašnji pripadnik interventno-diverzantske čete Prve bosanske brigade, rekao je da je “90 posto siguran” da je optuženog vidio u Beganovićima krajem decembra 1993. godine.

On je pojasnio da je u Drugoj četi bio još jedan Dževad Dulić, kojeg “nije vidio tad, ali je siguran da je bio prisutan”, te da je čuo da mu je brat ranjen.

Svjedok Jasmin Alibabić, također nekadašnji pripadnik interventno-diverzantske čete, kazao da je optuženi bio u drugoj četi koja je došla da drži liniju nakon akcije u Beganovićima, te da su se tad pozdravili.

Prema njegovim riječima, drugi Dževad Dulić vraćen je nakon pola sata jer je saznao da mu je brat ranjen.

Na ovom suđenju je svoj iskaz dao i Omer Brkić, koji je rekao da je tokom rata viđao optuženog slučajno na raznim mjestima, te da su oba Dževada Dulića bila u istoj četi.

Ove svjedoke Tužilaštvo je pozvalo kao repliku na svjedoke Odbrane, koja je najavila tri svjedoka u okviru duplike.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. maj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English