Članak

Zatvorenik pasao travu

13. Maja 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva prepoznao je u sudnici optuženog Gligora Begovića kao stražara koji ga je 1992. godine udario u glavu pri dolasku u logor Batković, u blizini Bijeljine.

This post is also available in: English

Dževad Duraković je kazao da je sredinom juna 1992. godine uhapšen sa 300 do 400 bošnjačkih mještana Brezovog Polja kod Brčkog. Nakon toga je dvadesetak dana bio zatvoren u logoru Luke (općina Brčko), a zatim prebačen u Batković.

Pri dolasku u Batković, kako je posvjedočio Duraković, udaren je u glavu.

“Autobusi su stali ispred logora i jedan vojnik je ušao. Sve redom je udarao… Mene je udario u potiljak, nisam mogao vidjeti čime, ali nekim čvrstim predmetom. Izgubio sam svijest… Nisam znao ko je taj stražar, ali kasnije sam saznao da se zove Gligor”, rekao je Duraković, prepoznavši u sudnici optuženog Begovića kao osobu koja ga je udarila.

Begović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za učešće u premlaćivanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u Batkoviću, kao i za druge zločine u tom logoru.

Svjedok Duraković je kazao da je u Batkoviću ostao 12 mjeseci i deset dana, te da je za to vrijeme nekoliko puta pretučen i odvođen na prinudne radove.

“Jedne prilike smo vođeni na rad, kao da se kosi trava. Međutim, kad smo došli, Gligor me tjerao da pasem travu. On je naređivao i morao sam poslušati, inače bi slijedilo batinanje”, izjavio je Duraković.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedoku je predočeno da u izjavi iz istrage nije naveo da je tjeran da pase travu, na šta je Duraković rekao da se tada toga nije sjetio, ali da se nakon davanja izjave prisjetio pri razgovoru s drugim logorašima.

Duraković je kazao da je vidio Begovića i druge stražare u Batkoviću kako tuku logoraše.

Suđenje se nastavlja 27. maja.

Denis Džidić


This post is also available in: English