Članak

Udarci lopatom po leđima

Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, pročitan je iskaz svjedoka Marka Mitrića u kojem je naveo da ga je Mato Čondrić fizički i psihički maltretirao.

This post is also available in: English

Tužilac Milanko Kajganić je pročitao četiri zapisnika svjedoka Mitrića, koji nije sposoban da svjedoči zbog zdravstvenih problema.
U zapisniku iz decembra prošle godine, Mitrić je kazao da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uhapsili 2. juna 1992. godine, i pritvorili u hotelu Marsonija u Slavonskom Brodu.
“Kasnije sam prebačen u staru zgradu policije u Brodu, gdje su me ispitivali imam li oružje. Fizički su me udarali šakama i nogama… Sjećam se Mate Čondrića, on me je udarao šakama i nogama, lopatom me je udarao po leđima”, izjavio je Mitrić.
Kako stoji u izjavi, Mitrić je poslije prebačen na stadio Fudbalskog kluba “Polet”, gdje je viđao Čondrića i druge policajce.
“Na stadionu FK Polet bile su zatvorene i žene. Sjećam se da su izvodili žene na silovanje”, kazao je Mitrić.
Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, u prostorijama stare zgrade policije u Bosanskom Brodu zlostavljao jednu osobu, te da je, sa još jednim pripadnikom HVO-a, u zatvoru smještenom u skladištu Robne kuće “Beograd” udarao jednu osobu.
Optužen je i da je krajem jula ili početkom augusta 1992. u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu omogućio dvojici pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.
Tužilac je pročitao i izjavu Mitrića iz novembra 1994. godine datu u Osnovnom sudu u Derventi, a u kojoj Mitrić nije naveo da ga je Čondrić udarao.
Optuženi Čondrić se obratio Sudskom vijeću kazavši da Mitriću “nije ružnu riječ rekao, a kamoli udarao”.
Kajganić je uložio set materijalnih dokaza u kojim je matični karton optuženog, zapisnici o prepoznavanju i medicinska dokumentacija svjedoka, te Izvod iz kaznene evidencije optuženog.
Naredno ročište je zakazano za 20. maj, kada će biti saslušana prva dva svjedoka Odbrane.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English