Članak

Treći čovjek u Krizom štabu

13. Maja 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta i Prijedora, ispričao je da je optuženi bio treći čovjek Kriznog štaba u Sanskom Mostu.

This post is also available in: English

Svjedok Adil Draganović je kazao da je 15. maja 1992. godine na silu smijenjen sa pozicije predsjednika Suda u Sanskom Mostu, te da je, pod prijetnjom oružjem, morao napustiti zgradu.

Prema njegovom iskazu, u kancelariju mu je došla policija i rekla da mora sići u sudnicu, gdje mu je pročitana odluka Kriznog štaba da je smijenjen zajedno sa tri Bošnjaka zaposlena u pravosuđu u Sanskom Mostu.

Dodao je da je prije smjene sa pozicije predsjednika suda dobio anonimno pismo da će biti ubijen ako ne napusti opštinu Sanski Most.

“Ustašo, ti nam nećeš suditi. Tvoju ženu i djecu ćemo ubiti na tvoje oči, a tebe ćemo ispeći na ražnju”, naveo je Draganović riječi iz pisma.

On nije htio da ode jer je, kako je kazao, poštovao građane bez obzira na nacionalnost i bio za mir i suživot. Porodicu je izmjestio u Hrvatsku.

Nakon što je otjeran iz suda, kako je pojasnio, nije smio spavati u svojoj kući, već kod komšija u mjestu Mahala, sve dok nije uhapšen 25. maja 1992. godine.

“Mene hapsi grupa naoružanih Srba, koje sam znao, i vode me u ćeliju zatvora Stanice javne bezbjednosti Sanski Most. Zatekao sam četiri osobe u ćeliji, kasnije nas je bilo devet”, kazao je svjedok, istaknuvši da je do njegove ćelije bilo sedam ljudi koje je on poznavao.

Kako je pojasnio, iz obje ćelije su izvodili jednom ili dva puta da se objeduje i izvrši nužda.

“Strašni su uslovi bili. U dva sa dva i po metra devet ljudi. Nismo imali nikako zraka. Ne znam kako sam preživio, imao sam halucinacije, razmišljao sam je li san. Izvodili su pojedinačno na ispitivanje. Imao sam jedno ili dva premlaćivanja, ali nisu vrijedni pažnje, šta su drugi preživjeli”, kazao je Draganović.

Prisjetio se da je, kada je drugi put odvođen na ispitivanje, na stepenicama sreo Mirka Vrućinića, te mu se obratio riječima: “Šta nam ovo radite, Mirko, pobogu si.” Svjedok je kazao da mu je Vručinić odgovorio: “Ono što dođe iz Banje Luke.”

U optužnici se navodi da je Vrućinić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu, koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Vrućiniću se na teret stavlja progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

“Tu je gospodin, gledamo se u oči, znamo se dobro. Znam da je bio pripadnik Šeste Krajiške brigade na ratištu u Hrvatskoj, bio je ugledan član kadra Srpske Demokratske Stranke (SDS), bio je sekretar za prostorno uređenje”, pojasnio je Draganović, dodavši da je optuženi učestvovao u pripremi i organizovanju srpske vlasti.

Prema riječima svjedoka, optuženi je postavljen za načelnika policije jer je Krizni štab ocjenio da je sposoban da sprovodi sve što su namjeravali.

“Po mom dubokom uvjerenju, Vrućinić je treći čovjek kriznog štaba”, kazao je on.

Iz ćelije je Draganović, kako je kazao, 17. juna prebačen na Manjaču, gdje je odmah po dolasku pretučen.

“U Manjači sam mnogo puta premlaćivan, nije mi jasno kako sam preživio”, rekao je on, istaknuvši da su ga ispitivali inspektori iz Sanskog Mosta.

Na Manjači svjedok ostaje zatvoren do 14. decembra 1992. godine, kada je raspuštena.

Nastavak suđenja zakazan je 27. maj, kada će Odbrana nastaviti saslušanje Draganovića.

Albina Sorguč


This post is also available in: English