Članak

Čula za odvođenje komšija

13. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, zaštićena svjedokinja je ispričala kako joj je S1 kazala da su joj suprug i djever odvedeni.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, S3 je rekla da je 1993. godine, nakon što su počeli sukobi u Mostaru, boravila u zgradi u kojoj je živjela i svjedokinja S1 sa svojom porodicom.

“Jedne noći sam čula metež. Izišla sam iz stana i vidjela jednu osobu koja mi je rekla: ‘Ulazi unutra.’ Sutra sam čula da su odvedeni suprug i djever od S1. To mi je ona rekla”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala kako je osobu iz zgrade vidjela samo na trenutak, te da je zapamtila da je imala “šarenu bluzu kakvu nose vojnici”. Kazala je i da joj S1 nije puno pričala o tom događaju, ali da je rekla kako su joj muža i djevera odvela dva vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“S1 je išla tražiti muža. I mene je molila da idem s njom i išla sam. Nisam uvijek, ali, eto, da joj bude lakše”, kazala je S3.

Svjedočeći na suđenju Miletu Puljiću pred Sudom BiH 8. aprila, S1 je izjavila da su njenog supruga i djevera odvela dvojica vojnika, nakon što je izbio sukob između Armije BiH (ABiH) i HVO-a.

Puljić je optužen da je, kao komandant Druge bojne Druge brigade HVO-a, dopustio podređenima da zatvorenike iz Heliodroma odvode na prinudni rad, u živi štit, i učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima.

Tužilaštvo smatra da su pripadnici Druge bojne u maju 1993. odveli dvije osobe u nepoznatom pravcu, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2007. i 2008. godine.

Svjedokinja je rekla da tada nije puno znala o hapšenju Bošnjaka u Mostaru, ali kako je čula da se odvode u Heliodrom.

“Ljudi nisu mogli ostati ako nisu imali zaštitu prijatelja Hrvata. Bilo je straha, svega. Nije samo vojska upadala u stanove. Meni je jednom i jedan civil došao u stan da vidi ko tu živi”, rekla je S3, koja je nedugo nakon početka sukoba napustila grad.

Na početku suđenja, Sudsko vijeće je kazalo da je svjedokinji zbog lošeg zdravstvenog stanja ukazana pomoć. Nakon pauze, suđenje je nastavljeno.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH koji je došao dati iskaz vraćen je kako bi se utvrdilo da li je tokom svjedočenja u Haagu imao mjere zaštite. Tužiteljica Remzija Smailagić kazala je kako joj je svjedok rekao da ih nije imao, nakon čega je Sudsko vijeće na zatvorenoj sjednici o ovome pitalo svjedoka.

“Svjedok nije siguran da li je imao mjere zaštite i mi ga zbog toga nećemo danas saslušati. Naloženo je tužiocu da to provjeri”, rekao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Suđenje se nastavlja 20. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English