Članak

Premlaćivanje i uzimanje novca

Na suđenju za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su vojnici došli u njenu kuću i pretukli Jusufa Ćehića.

This post is also available in: English

Svjedokinja Esma Pašić je kazala da je živjela u zaseoku Pašići (općina Sanski Most). U njenoj kući, kako je rekla, bio je Jusuf Ćehić kada su došli vojnici.

“Upalila sam bateriju i vjerovatno su vidjeli svjetlo i došli kod nas. Počeli su tući Jusufa i tražili su pare”, izjavila je Pašić.

Prema njenim riječima, uzela je svekrvin prsten i dala vojnicima, da bi nakon toga našli novac kod Ćehića. Kako je kazala, vojnici su je pitali ko je Jusuf i gdje su ostali ljudi, a ona im je odgovorila da “ne zna ko je on i da su ostali pobjegli u šumu”.

“Oni mene nisu tukli”, rekla je svjedokinja i dodala da je čula da su vojnici prije dolaska u njenu kuću bili kod Mesuda i Hasana Pašića.

Na pitanje kako je Jusuf Ćehić izgledao, odgovorila je da ga je vidjela ujutro i bio je pretučen. Pojasnila je da muškarce koji su došli u kuću nije smjela gledati, a nije ni mogla jer je bio mrak.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta. Oni su, kako se navodi u optužnici, zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedokinja Hasnija Ćehić se prisjetila trenutka kada su počeli upadi u zaselak Ćehići i uzimanje oružja. Ona je kazala da su, preko radiostanice zvali ljude da se jave u policiju u Palanci (općina Sanski Most).

“Pucalo se, većinom iz zaseoka Lipnik… Bježeći jednu noć, zatekli smo se u selu Pašići, to je bio april 1993. godine. Bili smo kod Mesuda Pašića u kući… ispred se čuju glasovi. Neko je iz kuće izašao i onda su ušli na vrata… Nisam sigurna koliko ih je bilo, jedan je stajao na vratima i znali su da Hasan ima pare i tražili su ga”, ispričala je svjedokinja Ćehić.

Prema njenom kazivanju, jedan od vojnika je govorio “baci bombu među njih” i onda im je svjedokinja dala prsten i naušnice. Kako je izjavila, vojnik joj je na kraju vratio nakit.

“Kada su otišli, nakon nekog vremena začuo se pucanj. Tada smo pobjegli prema vodenici. Zatim su se Hasan i Mesud vratili u selo, da vide je li se smirila situacija. Čula sam da su vojnici iz Mesudove kuće otišli kod Esme Pašić. Ranili su Sefera, a Jusufa pretukli”, rekla je Ćehić.

Svjedok Sulejman Pašić se također prisjetio trenutka kada su vojnici ušli u kuću Mesuda Pašića. On je kazao da su vojnici tražili Hasana jer su znali da ima novac.

“Ja sam glavu spustio, ne smijem ni pogledati… vidiš samo ljudsku figuru. Kada su tražili novac i zlato, moja malecka kćerka je rekla: ‘Nemojte nas ubiti, ja imam naušnice, moja mama prsten.’ Zatim je jedan od vojnika rekao: ‘Ova žena je poštena, vratite joj nakit.’ Zatim su otišli i rekli nam da ne smijemo izlaziti”, ispričao je svjedok.

Nakon pucnjave, kazao je svjedok, pobjegli su u kanjon rijeke i tu su bili dok se nije smirilo. U povratku u selo sreo je svog oca i Jusufa Ćehića.

“Jusuf je bio pretučen, opasno… Otišao sam kod svoje sestre Esme Pašić, ona je bila izbezumljena, nije znala gdje su joj djeca”, rekao je on.

Naredno suđenje je zakazano za 25. maj, kada će biti saslušana tri svjedoka Optužbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English