Članak

Teške traume oštećene

Na suđenju Slavku Saviću, optuženom za zločine počinjene na području Vogošće, vještakinja sudske medicine izjavila je da oštećena ima tešku depresiju i da joj je zbog preživljene torture životna sposobnost umanjena za 25 posto.

This post is also available in: English

Psihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić je kazala da je, prema svjedokinji, njena najteža trauma bila seksualno zlostavljanje.

“Oštećena živi sama, prima penziju, u toku rata je izgubila dva člana porodice… Sve vrijeme je bila na okupiranoj teritoriji, nije imala podršku”, navela je Bravo-Mehmedbašić.

Oštećena, koja je na ovom suđenju svjedočila pod pseudonimom A, kako je kazala vještakinja, počela se liječiti 2008. godine.

“Ja sam registrirala trajne promjene ličnosti zbog prethodnog posttraumatskog stresnog poremećaja. Ima tjelesnih simptoma, promjenu seksualnog identiteta zbog seksualne torture”, rekla je Bravo-Mehmedbašić.

Ona je napomenula da se svjedokinja A počela “samoliječiti” alkoholom i da sada apstinira uz pomoć lijekova.

Vještakinja je dodala da oštećana gubi samopoštovanje, osjeća svoje tijelo kao manje vrijedno, da ima promijenjen odnos prema drugim ljudima i osjećaj obilježenosti.

Nalaz je urađen na zahtjev opunomoćenice oštećene radi ostvarivanja imovinskopravnog zahtjeva. Opunomoćenica Nedžla Šehić je kazala da će se naknadno očitovati o zahtjevu.

Tužilaštvo BiH tereti Slavka Savića da je, kao pripadnik Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u maju i junu 1993. godine u mjestu Semizovac (općina Vogošća) silovao žensku osobu.

Na pitanje Šehić da li postoji razlika između silovanja u ratu i miru, vještakinja Bravo-Mehmedbašić je odgovorila da se apsolutno pravi distinkcija.

“Silovanje u ratu predstavlja seksualnu agresiju, unaprijed je planirano da bi se postigli ratni ciljevi”, rekla je vještakinja.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, vještakinja je kazala da je na osnovu iskaza oštećene zaključila da je silovana i da svjedokinju nije poznavala ranije.

Bravo-Mehmedbašić je rekla da ne postoje podaci da je oštećena imala traume prije rata. Na pitanje da li je mogla zaboraviti silovanje nekog drugog lica, ona je kazala da nije.

Odbrana je uložila materijale dokaze o vojnim zaduženjima optuženog u toku rata, kao i dokumente kojima nastoji poreći tvrdnje svjedokinje A da je bila u radnoj obavezi.

Za 25. maj je planirano izlaganje završne riječi.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English