Članak

Paravojne jedinice na području Višegrada

11. Maja 2015.00:00
Na suđenju Petru Kovačeviću za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Odbrane je kazao da nije čuo da je optuženi s paravojnim jedinicama odlazio u sela na tom području.

This post is also available in: English

Svjedok Bogoljub Zarić je rekao da nije čuo da je optuženi s paravojnim jedinicama odlazio u sela, ali da je čuo da se brat optuženog “priključio tim jedinicama i s njima hodao”.
Na pitanje Odbrane da li je vidio optuženog da nosi šubaru i kokardu, svjedok je odgovorio da nije, dodavši da to nije bilo dozvoljeno.
Zarić je kazao da se pričalo o paljenju, pljačkanju i maltretiranju stanovništva, bez obzira kojem je narodu pripadalo. On je naveo da su to bile dobrovoljačke jedinice, a da su postojale i lokalne paravojne formacije.
On je rekao da je čuo kako je Mujo Gacko pronađen mrtav kod svoje kuće.
Tužilaštvo BiH tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu.
Na upit Tužilaštva da li je čuo za ubistva muslimana na području Višegrada, svjedok je odgovorio da nije do poslije rata.
U replici na dokaze Odbrane, Tužilaštvo je pozvalo dvije svjedokinje. Esma Nezir je ispričala kako je vidjela kada je 16. juna 1992. godine u Dobrunima pretučen Medo Mutapčić.
“Dere se Medo, leži u blatu. Prebili boga u njemu. Vidim Petra, gospodina”, kazala je Nezir, dodavši da je tu bio i njegov brat Budimir, koji je optuženom rekao da “natjera auto” na Mutapčića.
Svoj iskaz, koji je bio zatvoren za javnost, dala je i zaštićena svjedokinja Tužilaštva.
Prema službenom rasporedu, suđenje se nastavlja 18. maja.

Lamija Grebo


This post is also available in: English