Članak

Prijetnje drugog Dževada Dulića

8. Maja 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, Dževad Dulić, optužen za zločin počinjen na području Cazina, izjavio je da nije počinio silovanje niti je bio u selu Beganovići.

This post is also available in: English

“To je za mene bio šok”, kazao je Dulić opisujući reakciju na saznanje za šta je osumnjičen.

Dževad Dulić je optužen da je u decembru 1993. godine, kao pripadnik 510. bosansko-oslobodilačke brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), zajedno s još dva lica, silovao žensku osobu na području Cazina.

Dulić je rekao da je početkom proljeća 1994. godine došao u 510. brigadu i da mu “Beganovići nisu bili bitni za ratni put”.

Optuženi je kazao da postoje četvorica Dževada Dulića – jedan stariji od njega koji je bio u 510. brigadi, jedan mlađi, te još jedna osoba sa tim imenom koju je “pronašao na internetu”.

On je istakao da je primio prijetnje od drugog Dževada Dulića, kako telefonske, tako i usmene preko druge osobe, te da je majka drugog Dulića dolazila njegovoj majci.

“Ja u zatvor, ti u zemlju”, bila je, kako je naveo Dulić, jedna od tih poruka.

Na upit Sudskog vijeća kako je izgledao drugi Dževad Dulić, optuženi je odgovorio da “ima njegove slike, te da je imao okrugle oči, bio mršav, iste visine i boje kose” kao i on, te pojasnio da ga poznaje od malih nogu.

“Moje zadnje nasilje je bilo u 13. godini”, rekao je optuženi, pojasnivši da se tada potukao sa drugim dječakom.

Odbrana je uložila određeni broj dokaza, među kojima su fotografije iz ratnog perioda optuženog i drugog Dulića, te druge dokumente kojima nastoji dokazati postojanje više osoba sa ovim imenom i prezimenom na području Bihaća.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje četiri svjedoka, među kojima i drugog Dževada Dulića, kojima planira pobiti navode Odbrane.

Tome se Odbrana usprotivila, a Sudsko vijeće je odobrilo prijedlog.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English