Članak

Političke igre u Livnu

6. Maja 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju Zdenku Andabaku za zločin počinjen u Livnu kazao da je bio zatvoren u logore na području te općine te da nije bilo sukoba Hrvata i Bošnjaka, već razoružavanje bošnjačkog stanovništva.

This post is also available in: English

“Znam da sam svjedok Tužilaštva, ali ne mogu reći da je to bio sukob, nego razoružavanje Bošnjaka”, rekao je Jasenko Tufekčić u vezi sa dešavanjima 21. jula 1993. godine. Prema njegovom iskazu, to je bilo “politički inscenirano”.

Pojasnio je da je bio u “ratnoj vladi grada Livna” te da su Bošnjaci i Hrvati, s dijelom Srba, zajedno učestvovali u odbrani Livna, ali da se osjećala “napetost u zraku”.

Svjedok je ispričao da je odveden u školu u Orguzu (općina Livno), a na upit Tužilaštva da li je bilo stradalih, odgovorio je da je čuo da su stradala dvojica Hrvata i petorica Bošnjaka.

Tužiteljica Lejla Konjić je kazala da je razmišljala da ispita ovog svjedoka kao neprijateljskog, pojasnivši da u istrazi nije spominjao stradanje pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Odlučila je da mu neće predočavati iskaze iz istrage, nego završiti s njegovim ispitivanjem.

Prema optužnici, Andabak je rukovodio akcijom u selu Grborezi (općina Livno) 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovom prisustvu rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Pripadnici Druge lakojurišne bojne su, kako je navedeno, potom ranili još jednu osobu, koju je, prema optužnici, Andabak usmrtio hicem u glavu.

U optužnici stoji da je Andabak nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

U unakrsnom ispitivanju Tufekčić je rekao da nije bilo bodljikave žice, ali da jesu postojali logori u kojima su Bošnjaci premlaćivani i vođeni na obavljanje radova. Svjedok je kazao da ima saznanja od brata i kolega da su u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” prali krv sa zidova.

“Bio sam svjedok premlaćivanja u Orguzu. Ne može niko reći da nisu postojali logori”, izjavio je Tufekčić i pojasnio da je u logorima u Orguzu i u gradskoj sportskoj dvorani ukupno proveo sedam do osam dana.

Na pitanje Odbrane o saznanjima o ubistvu braće Velagića, a što je navedeno u ranijoj izjavi, svjedok je odgovorio da jeste čuo da su ubijeni, ali se ne sjeća ko je to pričao.

Odgovarajući na pitanje optuženog Andabaka, da li ga je ikada vidio u nekoj školi ili čuo da je nekoga maltretirao ili prijetio, svjedok je objasnio da “nije naišao na čovjeka koji je nekada nešto loše o njemu rekao”. Svjedok je dodao da je Andabak bio od pomoći.

“Ovo što je učinjeno nama jeste zločin, ali Zdenko Andabak nije na toj adresi”, kazao je svjedok, istaknuvši da odgovornost za to snosi “brigada i politika”.

Suđenje će se nastaviti 20. maja.

Lamija Grebo


This post is also available in: English