Članak

Posmrtni ostaci više osoba

5. Maja 2015.00:00
Bivši policijski inspektor je na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice rekao da su tokom uviđaja u selu Karačići pronađeni posmrtni ostaci više osoba.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Enes Milavica je rekao da je 2000. godine, kao krim-inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), u Goraždu vršio uviđaj u selu Karačići, kada su pronađeni posmrtni ostaci više osoba.

“U jednom od objekata smo našli posmrtne ostatke jedne ili dvije osobe… Preko puta tog objekta bila je neka štala, sušara ili nešto drugo, i tu smo našli neke posmrtne ostatke”, rekao je on, dodavši da su pronađeni posmrtni ostaci bili zapaljeni.

Na pitanje Odbrane koliko su ta dva objekta bila udaljena jedan od drugog, svjedok je odgovorio: “Oko deset metara.”

On je dodao da su na tom mjestu nađene čahure, te drugi predmeti na osnovu kojih su porodice identifikovale posmrtne ostatke.

“Na licu mjesta je izvršena identifikacija. Tu su bili uži članovi porodice i izvršili su identifikaciju i prepoznavanje na osnovu pronađenih materijalnih dokaza: tkanina, kaiševa, obuće, nakita…”, rekao je Milavica.

Svjedok nije mogao odgovoriti na pitanje Odbrane da li su čahure nađene u objektu ili izvan njega, kazavši kako se ne može sjetiti.

Milavica je svjedočio na suđenju Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, Iliji i Milošu Vukašinoviću, koji su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

Prema optužnici, u jednoj garaži u Karačićima pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili. Pucanjem su prouzrokovali požar u tom objektu, u kojem se žrtve izgorjele.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Saslušanje novog svjedoka Tužilaštva BiH planirano je za 12. maj.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English