Članak

Suđenje Tepiću i ostalima odgođeno na neodređeno

4. Maja 2015.00:00
Suđenje za zločine počinjene u Kotor-Varoši odgođeno je na neodređeno zbog bolesti optuženog Dragoslava Bojića.

This post is also available in: English

Vještak medicinske struke, hirurg Nikica Šutalo, po naredbi Suda BiH, proučio je medicinsku dokumentaciju Bojića, kojem je operisan tumor iz abdomena.

“Prema nalazu patologa, u pitanju je zloćudna transformacija limfocita, tumor koji spada u grupu umjerenog rizika, ali bolest može imati i kobne posljedice”, kazao je Šutalo iznoseći svoj nalaz i mišljenje.

On je dodao da je za ovu vrstu bolesti predviđeno bolničko liječenje uz hemoterapije i povremena zračanja, te Bojić narednih šest mjeseci neće biti sposoban sudjelovati u postupku i putovati.

“Nije isključeno da između terapija optuženi može putovati i pratiti suđenje, ali uvijek postoji opasnost od neželjenih pojava, kao što su prehlade, upale pluća, pa čak i sepsa”, rekao je Šutalo i napomenuo da treba uzeti u obzir da je Bojić 1944. godište.

Prema vještaku, krajem augusta ili početkom septembra bi se mogao iznijeti konačan stav o zdravstvenom stanju Bojića, nakon završenih ciklusa terapije.

Sudsko vijeće odgodilo je suđenje na neodređeno vrijeme i kad bude konačan nalaz, donijet će konačnu odluku o eventualnom razdavajanju postupka, što je bio prijedlog Tužilaštva i Odbrana.

“Do tada se postupak odlaže na neodređeno vrijeme. Postoji mogućnost da se neko ročište zakaže u međuvremenu, pratit će se stanje optuženog”, rekao je Zoran Božić, predsjedavajući Vijeća.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 9. februara 2015. godine.

Dragoslavu Bojiću se sudi, sa Savom Tepićem, Duškom Maksimovićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem, za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Džana Brkanić


This post is also available in: English