Članak

Želja za osvetom zbog Kravice

30. Aprila 2015.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane Ratko Mitrović opisao je napad muslimanskih snaga na selo Kravica kod Bratunca u zimu 1993. godine i zlostavljanje koje je preživio dok je bio u rukama pripadnika Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Nikolić je posvjedočio da su borci pod komandom Nasera Orića napali Kravicu i njegov obližnji zaselak Opravdići na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine.

“Ujutro je bio napad, vatre su gorjele, viče se: ‘Hvataj živa, kolji živa…’ Nisam smio da izađem van, meci udaraju na sve strane… Ranjen sam odmah u lijevu nogu, metak odnekud doletio”, rekao je Nikolić, dodavši da je kasnije saznao da je tada ubijeno 48 civila.

Nakon što mu je supruga pobjegla sa mještanima drugih sela, Nikolić se, kako je ispričao, pet dana krio “u šupljem drvetu” u obližnjoj šumi. Noću je dolazio do spaljene kuće i na zgarištu pekao krompire koje je zatekao.

Poslije pet dana, Andrića su zarobili pripadnici ABiH i prebacili ga u Srebrenicu.

“Tučeni smo svaki dan… Izveli bi nas napolje i polivali vodom… Dvojica su odmah umrla”, kazao je svjedok i dodao da su ga muslimanski borci, zato što se zvao Ratko, primoravali da ustaje i pozdravlja ih kada uđu “kao da je Ratko Mladić”.

Nikolić je rekao da je razmijenjen u februaru 1993. godine.

Na pitanje Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića da li je “postojala želja za osvetom” kod Srba zbog napada na Kravicu, Nikolić je odgovorio: “Vjerovatno jeste, jer je nama Naser Orić popalio i opljačkao 17 sela, da nigdje ništa nije ostalo.”

Orića je Haški tribunal 2008. godine oslobodio krivice za zločine u Srebrenici.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su tvrdili da je u Kravici ubijeno “11 civila i 35 vojnika”, citirajući pritom srpske dokumente. “Ja mislim da to nije tačno. U Kravici ima spomenik, ja znam da su sve to civili… Za vojnike ne znam, pošto nisam bio tu”, glasio je Nikolićev odgovor.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995, kada je ubijeno preko 7.000 Muslimana. Sudi mu se i za genocid počinjen 1992. godine, progone Muslimana i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću nastaviće se u ponedjeljak, 4. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English