Članak

Udarci pijanih muškaraca

27. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je saznao da je jedna od osoba koja ga je pretukla 1993. godine bio Goran Mrđa.

This post is also available in: English

Mesud Pašić je izjavio kako je u aprilu 1993. godine u zaoseku Pašići (općina Sanski Most) boravio u svojoj kući s porodicom i drugim osobama kada su dvojica pijanih muškaraca došli i pitali ko je gazda, nakon čega ga je jedan udario nogom u stomak.
“Jedan je govorio ‘bacit ćemo bombu’, a drugi mu je govorio ‘nemoj’”, prisjetio se Pašić, dodavši da mu je pod prijetnjom pištoljem bilo naređeno da jednog od muškaraca odvede do kuće Hasana Pašića, gdje ništa nije pronašao, ali mu je rekao da “skupe 200-300 maraka i da ih neće dirati”.
Pašić je pojasnio da su muškarci otišli nakon što su im dali oko 70 maraka i nešto zlata, a da je s porodicom za par dana otišao u selo Gorice.
“Narod priča da je bio Goran Mrđo i njegov rođak Milorad”, kazao je svjedok.
Svjedok je rekao da misli da je istu dvojicu muškaraca sreo u selu Gorice, nakon čega su ga pretukli, a jedan je i “tražio nož da ga kolje”.
“Imali su šubare na glavi i maskirno odijelo. Tamnoputi, crni, poniski. Mislim da su isti kao i u Pašićima”, kazao je svjedok i dodao da su “svi pričali, i kolege od Gorana Mrđe i Milorada, da su to oni”.
Na kraju svjedočenja, Pašić je rekao da ga je najviše pogodilo stradanje djeteta od pet godina. “To ne bi bilo da smo ostali u Pašićima”, izjavio je Pašić kroz suze, te objasnio da “se to ne bi desilo da ih nisu gonili iz njihovog zaseoka”.
Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta. Oni su, kako se navodi u optužnici, zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).
Drugi svjedok Državnog tužilaštva, Zahid Pašić je kazao da je u prvoj polovini aprila 1993. godine pio kafu kod komšije Mesuda kada je začuo da neki muškarci traže njegovog oca, te da psuju i traže pare i zlato.
On je rekao da je bio mrak, ali da je vidio “siluetu mladog momka sa svjetlucavim pištoljem”, te da je Mesud udaren u stomak i izveden.
“Nije mi bilo jasno koliko ih je bilo, ni ko je tu mogao biti”, objasnio je Zahid Pašić, dodavši da mu je jedan naredio da zapali cigaru i da je tad vidio da je mlađi, niži, crne kose, te u majici i farmerkama.
Svjedok je objasnio da se pričalo da “ima grupa s Donjeg Lipnika koja harači i da su spominjali Gorana Mrđu i njegove neke rođake”.
Tužilaštvo je svjedoku predočilo fotoalbum u kojem je prepoznao optuženog Gorana Mrđu i kazao da mu liči na osobu “od te večeri, ali da nije sto posto siguran”.
Na pitanje Odbrane Gorana Mrđe da li mu je prilikom davnja iskaza 2014. godine prvo pročitano za šta se optuženi terete, pa onda zatraženo da dâ izjavu, svjedok je odgovorio potvrdno.
Na ovom suđenju je svoj iskaz dala i Hidajeta Pašić, koja je posvjedočila da je bila u kući Mesuda Pašića kada su nepoznati muškarci “upali u kuću”, počeli galamiti i tražiti pare, ali da od straha ništa nije vidjela.
Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English