Članak

Hapšenje za zločin u Bužimu

27. Aprila 2015.00:00
Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Huseina Isakovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Bužima.

This post is also available in: English

Isaković je osumnjičen da je 1994. i 1995. godine zločine počinio kao pripadnik Vojne policije 505. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH) u bivšem hotelu Radoč u Bužimu, koji se koristio kao zatvor. On je osumnjičen sa još sedam osoba koje su ranije uhapšene.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, u ovom zatvoru je ubijeno više zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB).

“U zatvoru je lišeno života osam zarobljenih pripadnika VRS-a, jedan zarobljeni pripadnik NO-a APZB-a i tri civila simpatizera NO-a APZB-a. U zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju”, navodi se u saopštenju.

Ostali osumnjičeni – Zijad Nanić, Esad Kudelić, Nedžad Bapić, Senad Salkić, Samir Isaković i Hasan Mustafić – uhapšeni su 21. aprila, dok je Vahid Bajraktarević uhapšen 6. aprila 2015.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, Zijad Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Esad Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. brigade.

Husein Isaković naknadno je uhapšen, jer u vrijeme hapšenja ostalih osumnjičenih nije bio u BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English