Članak

Optuženi omiljen kod žena

24. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Cazina, svjedoci Odbrane kazali su da je postojao još jedan Dževad Dulić u Petom korpusu Armije BiH (ABiH), te da nisu čuli za maltretiranje ili silovanje u selu Beganovići.

This post is also available in: English

Esad Abdihodžić, nekadašnji pripadnik 510. brdske brigade, ispričao je da je u drugoj polovini decembra 1993. godine sa svojom jedinicom bio u selu Beganovići, gdje su imali odličan odnos sa civilima i “osjećali se dobrodošli”.

Abdihodžić je rekao da nije imao saznanja o maltretiranjima civila ili silovanju, a da jeste, istog bi momenta preduzeo određene mjere.

Svjedok je objasnio da je bio šokiran i zgrožen kada je saznao da je Dulić optužen za silovanje, istaknuvši da ga poznaje kao momka iz dobre porodice, koji je “bio na nivou i mogao birati kad su žene u pitanju”. Prema svjedoku, optuženi Dulić je u brigadu došao krajem januara 1994. godine, ali nije bio u njegovoj jedinici.

Abdihodžić je Sudskom vijeću pokazao svesku u kojoj je evidentirao formaciju jedinice koju je vodio, te naglasio da tu jeste evidentirao Dževada Dulića, ali da se, između ostalog i na osnovu očevog imena, ne radi o optuženom, nego o drugoj osobi.

Tužilaštvo je kazalo da prvi put vidi tu svesku, a Odbrana je objasnila da “želi biti korektna”, te da nije htjela ranije uzimati “svesku u ruke”, nego je sačekala da je prvo pokaže svjedok. Odbrana planira kopirati i ovjeriti svesku te je uložiti u dokazni materijal.

Dževad Dulić je optužen da je u decembru 1993. godine kao pripadnik 510. bosansko-oslobodilačke brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), zajedno s još dva lica, silovao žensku osobu na području Cazina.

Na ovom suđenju svoj iskaz je dao i Amir Avdić, nekadašnji komandant 510. brigade, koji je ispričao da je optuženi došao u brigadu početkom 1994., a da ga je na ljeto iste godine imenovao za komandira čete.

On je istakao da mu je iz papirologije poznato da je bio još jedan Dževad Dulić iz “grmečko-srbljanskog kraja”, te da postoji mogućnost da ima još jedna osoba s takvim imenom i prezimenom.

Avdić je izjavio da nema saznanja da je optuženi nekog maltretirao ili silovao.

“Mi bi odmah procesuirali”, rekao je svjedok, dodavši da se prilikom odabira za komandira nije vodilo računa samo o tome da je dobar borac, nego i o drugim aspektima.

Na upit Tužilaštva da li je svjedoku poznato da se protiv njega vodi istraga i koji je njegov status, svjedok je odgovorio da ne zna.

Nastavak suđenja, kada bi optuženi trebao svjedočiti u svoju korist, zakazan je za 8. maj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English