Članak

Zatvorenici u “Poletu” izgledali normalno

22. Aprila 2015.00:00
Na suđenju Mati Čondriću, optuženom za zločin počinjen na području Bosanskog Broda, svjedok Tužilaštva je kazao kako su na stadionu “Poleta” bili zatvoreni vojnici i civili svih nacionalnosti.

This post is also available in: English

“Bile su dvije sobe za zatvorenike… Muška soba bila je otključana i ja sam im ponekad nosio hranu. Bilo je Srba, Hrvata i Bošnjaka, vojnika i civila”, izjavio je svjedok Optužbe Nermin Plehančić, bivši pripadnik Vojne policije 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema njegovim riječima, svi zatvorenici, kojih je bilo 15-ak, izgledali su “normalno”.

Svjedok je ispričao da su na stadionu bile zatvorene i žene, te da je njihova soba bila zaključana. Na pitanje da li je čuo da su neke od njih bile maltretirane ili zlostavljane, Plehančić je rekao da je od kolege čuo kako je “jedna muslimanka izudarana”.

Tužilac Milanko Kajganić je kao materijalni dokaz uložio izjavu koju je Plehančić dao u oktobru 2014. godine, u kojoj je kazao da je “čuo da je zatvorenica Hazba zlostavljana i silovana”.

“Pričalo se među policijom, dok smo pili kafu. Jednom sam čuo kako su noć ranije odvedene dvije, jer su došli specijalci iz Hrvatske”, rekao je svjedok u sudnici.

Prema optužnici, Mato Čondrić je, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, krajem jula ili početkom augusta 1992. godine u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu omogućio dvojici neidentifikovanih pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.

U optužnici je navedeno da je Čondrić držao uperen pištolj u oštećenu osobu, a nakon što su je pripadnici HVO-a silovali, i sam ju je seksualno zlostavljao na ponižavajući način.

Čondrić je optužen i da je 2. juna 1992. godine u prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanski Brod učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju jedne osobe.

Govoreći o optuženom Čondriću, svjedok Plehančić je kazao da ga je vidio nekoliko puta na stadionu i da se sjeća da je jedne prilike bio teško ranjen.

“Znam da je bio ranjen u lijevu plećku, od gelera. Ne sjećam se da li je to bilo na liniji. Ali ono što znam jeste da je on jedan od boljih Hrvata, vjerujte mi”, izjavio je svjedok.

Svjedok je rekao da je sam bio ranjen sredinom augusta 1992. godine, a da misli kako je “Mate ranjen malo prije njega”.

Tužilaštvo je najavilo da će na narednim ročištima uložiti materijalne dokaze, te saslušati vještaka, nakon čega bi Odbrana mogla započeti svoj dokazni postupak.

Današnje suđenje bilo je nakratko prekinuto, nakon što je pozlilo jednom od članova Čondrićeve porodice, koji se nalazio u sudnici.

Suđenje se nastavlja 29. aprila.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English