Članak

Presuda Rackoviću 11. maja

22. Aprila 2015.00:00
Odbrana Vitomira Rackovića smatra kako tokom suđenja nije dokazano da je njihov branjenik počinio zločin na području Višegrada, zatraživši od Suda BiH da ga oslobode.

This post is also available in: English

Petko Pavlović, branilac optuženog, rekao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo niti jednu kažnjivu radnju za koju je optužilo Rackovića, kao ni njegovu namjeru za učešće u tim radnjama.

Analizirajući tačke optužnice u kojima se Racković tereti za nezakonita hapšenja bošnjačkog stanovništva, branilac je kazao kako nije utvrđeno da je optuženi bilo koga uhapsio i zatočio.

“Oštećeni Čakar Adil je negirao da ga je 14. maja 1992., sa Čukojević Muhamedom, slobode lišio Racković. Naveo je da je optuženog vidio tek kasnije. Valjda oštećeni najbolje zna ko ga je uhapsio”, rekao je branilac.

Podsjetivši na iskaze svjedoka koji su govorili o odvođenju stanovnika iz sela Kabernik, branilac je naveo da su izjave svjedoka kontradiktorne. Dodao je da je više svjedoka Odbrane kazalo da je Racković tokom rata više puta ranjavan, te da se to prvi put desilo 19. jula 1992. godine.

“Vrlo je interesantno da je sva tri ranjavanja doživio kod svoje kuće na rejonu Gornje i Donje Lijeske, braneći svoje ognjište, a nikako u napadu na bošnjačka sela”, rekao je branilac.

Racković je optužen da je, prvo kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), a zatim Četvrte čete Višegradske brigade, od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, uništavanju imovine na području Višegrada, te silovanju.

Odbrana je navela da su njihovi svjedoci pred Sudom BiH potvrdili da je oko 40 dana Racković bio na liniji na Zaglavku.

“Ovim brojnim svjedocima treba dati puno povjerenje i ne povjerovati navodima iz završnih riječi Tužilaštva da su oni prijatelji s Rackovićem. Upravo je ove svjedoke tužilac pitao da li su prijatelji, na šta su oni rekli da su samo komšije ili poznanici”, kazao je Pavlović.

Odbrana je rekla da se iskazima svjedokinja koje su svjedočile o odvođenju iz kuća u naselju Bikavac i silovanju ne može vjerovati jer se “njihove izjave razlikuju u vrlo bitnim činjenicama”.

“Razlikuju se u tome kada su odvedene i silovane – u junu ili julu, koliko je žena odvedeno, u kojem autu, preko kojeg mosta su prelazile, kako je Racković bio obučen, da li je bio naoružan ili nije, gdje je koja sjedila u autu… Ovo nisu nimalo nebitne razlike, kako Tužilaštvo navodi”, kazao je branilac, podsjetivši da je svjedokinja koja Rackovića tereti za silovanje tek prije nekoliko godina spomenula ovaj događaj.

Odbrana je dodala i da se svjedočenju Adema Berberovića, kojeg je prema optužnici Racković premlaćivao, ne može vjerovati, jer je svjedok kontradiktoran u svojim navodima.

“Odbrana Vitomira Rackovića duboko vjeruje da će Sudsko vijeće prilikom ocjene svih dokaza donijeti oslobađajuću odluku. Kada se ima u vidu analiza ovakvih dokaza jasno je da se ne može izvesti zaključak da je Racković u konkretnim situacijama postupao kako je opisano u optužnici”, rekao je branilac.

Izricanje prvostepene presude zakazano je za 11. maj.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English