Članak

Užasni uslovi u zatvoru

21. Aprila 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se na suđenju za zločine počinjene u Bileći kako je 1992. godine oko tri mjeseca proveo u zatočeništvu u “groznim uslovima”.

This post is also available in: English

Nezir Đapo je rekao da je u ljeto 1992. pokušao sa suprugom napustiti Bileću, te preći u Crnu Goru, ali je zaustavljen na granici, nakon čega je uhapšen i odveden u zatvor iza stanice milicije u Bileći.

“To je pravi zatvor, imao je tri prostorije manje veličine i hodnik. Bilo je tu mnogo ljudi, oko 80, ali broj je varirao. Jako tijesno je bilo. Ja nisam imao ni mjesta da uđem u jednu od ćelija, već sam na betonu bio u hodniku”, prisjetio se Đapo, dodavši da je hranu u zatvor donosila rodbina zatvorenika.

U augustu 1992. godine, kako je kazao Đapo, iz zatvora je izvedeno devet zatvorenika koji su pretučeni.

“Prvo je izveden Asim Đapo. Čuli smo kako jauče i da ga udaraju. Vratio se modar. Onda su izveli još osam ljudi. Pričali su kasnije da su zatvoreni u samicu u miliciji i tučeni. Ja ne znam ko ih je tukao, ali mi je Munib Ovčina rekao da su ga tukli Miroslav Duka i još dvojica”, rekao je Đapo.

Miroslav Duka, nekadašnji komandir policije u Bileći, optužen je skupa s Goranom Vujovićem, bivšim načelnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, i Željkom Ilićem, nekadašnjim policajcem za zločine u tom gradu.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đačkog doma u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Ilić je optužen da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Đapo je posvjedočio i da je početkom septembra 1992. godina u zatvor ubačen suzavac, te je pucano po zatvorenicima.

“Neko je imao deku, pa se to od suzavaca zapalilo. Kasnije su pucali i neki su ranjeni. Mom šuri je metak kroz ruku prošao. To je strašno bilo”, rekao je Đapo, koji je razmijenjen u oktobru 1992. godine.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrana trojice optuženih, Đapo je kazao da mu je tokom zatočenja pružena medicinska pomoć kada se osjećao loše.

Na upit Dejana Bogdanovića, koji brani optuženog Duku, zašto 2013. godine tokom istrage nije ispričao kako je od Muniba Ovčine saznao da ga je Duka udarao, svjedok Đapo je pojasnio da je to saznao tek nedavno.

Suđenje se nastavlja 5. maja.

Denis Džidić


This post is also available in: English