Članak

Prijavila silovanje kćerke

21. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Kotor-Varoši, pročitan je iskaz svjedoka Tužilaštva BiH koji je naveo da mu je majka zaštićene svjedokinje S-4 kazala 1992. godine da joj je kćerka silovana.

This post is also available in: English

Tužiteljica Olivera Đurić pročitala je iskaz svjedoka Sekule Jurića koji nije u mogućnosti da pristupi na sud s obzirom da on radi u inostranstvu.

U iskazu koji je svjedok dao službeniku Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka 9. augusta 2010. godine, kazao je da je u junu 1992. bio rezervni policajac u Kotor-Varoši i da je u mjestu Obodnik obavljao seosku stražu.

Početkom oružanog sukoba, kako je rekao, na punktu u Obodniku obratila mu se majka svjedokinje S-4.

“Došla je žena da joj omogućimo kola Hitne pomoći da odvede do bolnice kćerku koja je bila silovana”, naveo je Jurić i dodao da je obavijestio vozača Hitne pomoći da ode do kuće svjedokinje S-4.

Jurić je negativno odgovorio na pitanje da li je ikad čuo ko je izvršilac silovanja.

Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade VRS-a, da su 28. juna 1992. godine silovali maloljetnu osobu na području općine Kotor-Varoš, kojoj je dodijeljen pseudonim S-4.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. april, kada je planirano da nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju S-4 iznesu dva vještaka.

Albina Sorguč


This post is also available in: English