Članak

Redovi ubijenih Srebreničana

17. Aprila 2015.00:00
Na suđenju Srećku Boškoviću, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je u julu 1995. godine preživio masovno pogubljenje Bošnjaka na brani u blizini Zvornika.

This post is also available in: English

Svjedok SB-5 je rekao da je imao 17 godina u vrijeme napada Vojske Republike Srpske (VRS) na Srebrenicu u julu 1995., kada je s drugim muškarcima iz sela Šušnjari pokušao šumom stići do Tuzle.

Prema iskazu svjedoka, nakon VRS-ovog granatiranja šume pored Konjević Polja 11. jula 1995. godine, on se predao srpskim vojnicima, nakon čega je prebačen na livadu u selu Sandići.

“Jedan srpski vojnik je rekao da idemo u neke hangare u Bratunac. Tu je bilo uzvikivanja, parola, mnogo naroda na livadi i pucnjave okolo. U jednom momentu sam vidio da vojnici pucaju u jednu zapaljenu kuću… Kasnije su nas batinama natjerali na kamione i odvezli u Bratunac”, prisjetio se svjedok.

Nakon noći provedene u kamionu, kako je kazao svjedok, zarobljeni Bošnjaci su odvedeni u jednu školu na području općine Zvornik, gdje su zatvoreni.

“Tokom noći su izvodili ljude. Nakon odvođenja, čuje se rafalna paljba… Oko ponoći su došli po nas, svezali nas i strpali u kamione. Ispred škole sam vidio mrtve ljude… Kad se kamion zaustavio, čuli smo rafale i rekli su nam da izlazimo u grupama od pet. Kad je došao red na mene, izišao sam i rekli su da nađemo mjesto. Vidio sam redove mrtvih”, ispričao je svjedok SB5.

Kada su srpski vojnici zapucali prema njemu, svjedok je, kako je kazao, nakratko izgubio svijest, a zatim došao sebi i shvatio da je ranjen u stomak i rame.

“Kada su završili s ubijanjem, neko je rekao: ‘U svako toplo tijelo treba metak u glavu’, ali nisu to uradili. Ja sam čekao da umrem… Onda su ti vojnici otišli i ja sam vidio jednog čovjeka ispred mene da se isto kreće. Pomogao mi je da skinem povez za ruke, a onda smo preko leševa otpuzali do jarka”, prisjetio se svjedok.

Narednog dana, kako je posvjedočio SB-5, skupa s drugim preživjelim popeo se na obližnje brdo i vidio “rovokopač kako utovaruje i odvozi tijela od brane”.

Srećko Bošković optužen je da je sredinom jula 1995. godine, nakon što su srpski vojnici strijeljali Bošnjake, a potom ukopavali njihova tijela na platou Crvene brane (općina Zvornik), prišao jednom dječaku i rekao mu da je slobodan, a nakon što se dječak udaljio, ubio ga iz automatske puške.

Svjedok SB-5 je kazao da je s drugim preživjelim četiri dana šumom hodao dok nije došao do teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Suđenje se nastavlja 24. aprila.

Denis Džidić


This post is also available in: English