Članak

Stanišićevo referisanje u Zvorničkoj brigadi

15. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane izjavio je da u dokumentima nije vidio da se Šesti bataljon Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) stavio na raspolaganje višoj komandi, odnosno Drinskom korpusu VRS-a.

This post is also available in: English

Svjedok Miodrag Dragutinović, koji je u to vrijeme bio pomoćnik komandanta za operativne i nastavne poslove Zvorničke brigade, kazao je da je u dokumentima vidio da su neki članovi Drinskog korpusa sredinom jula 1995. godine bili u rejonu Zvorničke brigade.

Svjedok je rekao da u dokumentima nije vidio da je Šesti bataljon, čiji je komandant bio optuženi Ostoja Stanišić, bio angažovan na čuvanju i likvidacijama zarobljenih Srebreničana.

Stanišiću i Marku Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, zarobljenici su bili u novoj školi u Petkovcima prije odvođenja na obližnju branu. Milošević je bio Stanišićev zamjenik.

Svjedok Dragutinović je kazao da Šesti bataljon nije za svoje potrebe koristio novu školu i branu.

Odgovarajući na pitanja tužioca, svjedok je rekao da, zbog obaveza koje je imao, nije znao šta se dešavalo u zoni Zvorničke brigade od 4. jula do 18. jula 1995. godine, kao i u zoni Šestog bataljona. On je kazao kako je u julu 1995., između ostalog, učestvovao u napadu na Srebrenicu.

Svjedok je izjavio da je nakon toga pregledao dnevnik i svesku dežurnog i operativnog Zvorničke brigade.

Nakon 18. jula 1995. godine, kako je dodao Dragutinović, komandanti bataljona bili su na referisanju u Zvorničkoj brigadi. On je rekao da je na referisanjima bio prisutan i komandant Stanišić, ali da je isključivo govorio o borbenim dejstvima.

Na pitanje Sudskog vijeća da li se komandant trebao osvrnuti na događaje koji su se sredinom jula 1995. godine desili u blizini njegove komande, svjedok je odgovorio da bi to učinio da je komandant brigade tražio.

Novi svjedok Stanišićeve Odbrane bit će saslušan 22. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English