Članak

Pucali vojnici u crnim uniformama

14. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su ranjeni i kako su izgubili članove porodica u napadnutoj koloni u Kukavicama.

This post is also available in: English

Dragoslav Đurđević je ispričao da je u augustu 1992. autobusom, zajedno sa ostalim civilima, te roditeljima i braćom, krenuo iz mjesta Jabuka (općina Goražde) za Rogaticu.

“Sve do Kukavica je put tekao normalno. Na ulazu u Kukavice je krenula paljba, pucalo je sa svih strana. Mene je staklo isprskalo. Čuje se pomagnjavija i kuknjava”, opisao je Đurđević i dodao kako je potom iza sebe ugledao majku koja je bila pogođena u prsa.

On je kazao da ih je ranjeni vozač dovukao do ulaza u Rogaticu, te da je tada vidio da mu je i brat ubijen.

“Bio je ranjen u glavu, jedan metak u potiljak”, opisao je Đurđević.

Za učešće u napadu na konvoj, u kojem je ubijena najmanje 21 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Svjedokinja Ružica Lazović je ispričala da je sa dvije maloljetne kćerke također bila u autobusu koji je napadnut 27. augusta 1992. u Kukavicama.

“Ja vama to ne mogu opisati. Vidjela sam nekoliko vojnika u crnim uniformama, hiljadu metaka, grmi. Stavila sam mlađu kćerku ispod sjedišta, a starija je bila do mene, kada je jedan deda pogođen pao na nju, krv je oblila”, kazala je Lazović.

Ona je dodala da je ranjena u ruku dok je štitila glavu svoje kćerke.

Na nju je, kako je kazala, u autobusu pao “krvav dječak”.

Svjedok Želimir Rakanović je ispričao da je u automobilu koji je prevnut usljed pucnjave i kamenja bio sa roditeljima i stricem.

“Vidio sam sa desne strane da prilazi pet-šest vojnika u crnim uniformama sa trakama na glavi, koji su pucali iz automatskog oružja. (…) S lijeve strane je bilo njih pet-šest, koji su gurali kamenje, da zaustave saobraćaj. Taj kamen je pogodio auto i mi smo poispadali”, opisao je Rakanović.

Svjedok je kazao da su ranjeni stric i on, dok mu je otac slomio kost usljed prevrtanja auta, te kako je vidio i druge ranjenike i mrtve.

Na ovom ročištu je iskaz dao i Mladen Todorović, koji je kazao da je čuo da su mu roditelji i stric poginuli u koloni u Kukavicama, te da su naknadno izvučeni i sahranjeni.

Suđenje se nastavlja 12. maja, kada će biti saslušan novi svjedok Državnog tužilaštva.

Džana Brkanić


This post is also available in: English