Članak

Brammertz traži da Tribunal hitno vrati Šešelja u Haag

14. Aprila 2015.00:00
Haško tužilaštvo zatražilo je od Apelacionog vijeća da naredi vraćanje Vojislava Šešelja u pritvor u Haag “u roku od jednog dana”.

This post is also available in: English

U podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), glavni tužilac Serge Brammertz je zatražio da se odluka o vraćanju Šešelja u pritvorsku jedinicu sprovede u roku od jednog dana, s obzirom da “ne postoji opravdanje za zastoj”.

“Šešeljevo zdravlje nije relevantno za sprovođenje odluke. Šešeljevo zdravlje ne može spriječiti sprovođenje odluke jer njegovo zdravlje neće trpjeti zbog povratka u Haag”, navodi Brammertz.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala naredilo je 30. marta ove godine Sudskom vijeću da odmah ukine odluku o privremenom puštanju Šešelja i da naredi njegovo vraćanje u pritvor zbog izjava koje je optuženi davao na slobodi.

Sudsko vijeće je ranije odbilo zahtjev Tužilaštva za vraćanje Šešelja u pritvor. Nakon toga je 20. januara podnesena žalba Apelacionom vijeću, koje je zaključilo da je Sudsko vijeće pogriješilo što nije ukinulo odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu nakon njegovih izjava da se neće vratiti u Tribunal.

Brammertz navodi u podnesku da, iako je Apelaciono vijeće naredilo da se privremena sloboda ukine odmah, Sudsko vijeće je sačekalo deset dana, a zatim “samo naredilo Uredu registrara da dostavi novu dokumentaciju o Šešeljevom zdravstvenom stanju”.

Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH počinjene u periodu od 1991. do 1993. godine.

On se 24. marta 2003. predao Tribunalu, a na privremenu slobodu pušten je u novembru prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Denis Džidić


This post is also available in: English