Članak

Tužilaštvo poziva 245 svjedoka protiv Vrućinića

8. Aprila 2015.00:00
Suđenje Mirku Vrućiniću, optuženom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta i Prijedora, počet će 22. aprila čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je najavilo 245 svjedoka, s tim da broj može biti smanjen tokom glavnog pretresa. Tužilaštvo također planira uložiti 630 materijalnih dokaza.
Prema navodima Tužilaštva, predložena su dva svjedoka, koja su imala zaštitne mjere pred Haškim tribunalom, ali da je Tribunal za jednog svjedoka odbio zahtjev za saslušanje, dok se za drugug čeka odgovor.
Tužiteljica Džemila Begović je predložila da se prihvate utvrđene činjenice iz predmeta vođenog pred Haškim tribunalom protiv Radoslava Brđanina, koji je osuđen na 30 godina za zločine u Krajini.
Odbrana je kazala da za sada neće predlagati dokaze, te istaknula da je tražila dodatno vrijeme za pripremu odbrane, na šta je Sudsko vijeće odgovorilo da imaju dovoljno vremena jer su prošla već četiri mjeseca od potvrđivanja optužnice.
U optužnici se navodi da je Vrućinić, kao čelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.
Vrućinić je optužen za učešeće u progonu civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja, prisilni nestanci te nanošene velike patnje civilima.
Prema Tužilaštvu BiH, više stotina žrtava bilo je mučeno, premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine i držano u nečovječnim uvjetima, a oko 1.000 nezakonito zatočenih žrtava prebačeno je u logor Manjača.
S područja Sanskog Mosta, prema Tužilaštvu BiH, više od 20.000 osoba je prisilno protjerano, u čemu su sudjelovale policijske snage kojima je zapovijedao Vrućinić.

Lamija Grebo


This post is also available in: English