Članak

Stanišić obilazio vojnike na položaju

8. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je optuženog Ostoju Stanišića sredinom jula 1995. godine viđao na borbenom položaju nedaleko od sela Petkovci (općina Zvornik).

This post is also available in: English

Svjedok Milan Babić, nekadašnji pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigde Vojske Republike Srpske (VRS), kojim je komandovao Stanišić, kazao je da je na položaj došao nakon što je sina ispratio u vojsku, 14. ili 15. jula 1995. godine. Pojasnio je da je to bilo na dan proboja Srebreničana.

“Komandant je bio na liniji, obilazio je liniju”, rekao je svjedok i dodao da se na položaju nalazilo istureno komandno mjesto Šestog bataljona, gdje je također viđao Stanišića.

Babić se složio s Odbranom da na položaju na kojem je bio vojnici nisu dobili naređenje od komandanta da se u Petkovce pošalje grupa vojnika radi čuvanja zarobljenika iz Srebrenice.

“Čuli smo da su bili u novoj školi”, dodao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja tužioca Predraga Tomića, svjedok je kazao da prvog dana boravka na položaju nije vidio Stanišića. On je dodao da je tih dana na položaju ranjen drugooptuženi Marko Milošević, koji je bio Stanišićev zamjenik.

Stanišiću i Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, zarobljenici su bili u Petkovcima prije odvođenja na obližnju branu.

Boro Radović, drugi svjedok Odbrane, rekao je da je, kao pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, također bio na položaju sredinom jula 1995. godine.

“Tada je linija podignuta na 100 posto. Svi smo bili na liniji”, izjavio je svjedok, te dodao kako je na položaju ostao deset dana.

Dok je bio na položaju, kako je kazao, vojnicima je javljeno da su stigli zarobljenici u Petkovce, te da je s njima stigla i vojska. I ovaj svjedok je rekao da Šesti bataljon nije imao nikakve zadatke u vezi sa zarobljenicima iz Srebrenice.

Suđenje se nastavlja 15. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English