Članak

Batine od 30 udaraca

8. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru Batković kod Bijeljine, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je optuženi tukao njega i druge zatočenike.

This post is also available in: English

“Gligor me tukao više puta (…) Jedanput na njivi rukama kud je stigao (…) Jedanput je udarao palicom, mene jednom, oca mi dva puta”, prisjetio se svjedok Avdo Topčić.
On je precizirao da pod tučom, nakon Batkovića, podrazumijeva 20 do 30 udaraca, a ne samo dva-tri, što je bila svakodnevnica.
Topčić je kazao da je njegov otac bio stariji čovjek i da ga je Gligor, zajedno sa izvjesnim Veselinom, tukao tri puta. Prema svjedoku, otac je preminuo nakon nekoliko dana.
“Stavili smo tijelo u ćebe i iznijeli ga. U međuvremenu je još jedan čovjek, Zlatar ili Mesar, ostavljen mrtav pokraj mog oca”, rekao je svjedok.
Topčić je kazao da su Gligor i Veselin tukli i zatvorenika Zulfu, koji je također preminuo. Odbrana je konstatovala da svjedok u ranijim izjavama nije spomenuo da su Veselin i Gligor tukli njegovog oca, kao ni zatvorenika Zulfu.
“Pokušavam se ne sjećati (…) Da sam sve ispričao, ne bi se moglo ni zapisati”, izjavio je svjedok, koji je identifikovao optuženog Gligora Begovića u sudnici.
“Apsolutno sam siguran da je to Gligor iz 1992”, naveo je svjedok, dodavši da je Gligor, kome je tada znao samo ime, bio “lijep i ufuran mladić, duže, smeđe kose”.
Odbrana je konstatovala da je u jednoj od ranijih izjava svjedok kazao da je riječ o osobi pod imenom “Gligor Gligori Gligorov, koji je Rus”. Svjedok je rekao da je tako čuo od jednog zatvorenika.
Begović je optužen da je u ljeto 1992. premlaćivao civile i zarobljenike u Batkoviću, kao i da je dvije osobe tjerao na seksualne odnose.
Svjedok Topčić, koji je iz Vlasenice doveden u Batković, naveo je da su zatvorenici svakodnevno premlaćivani i da su boravili u nehumanim uslovima te odvođeni na prinudne radove.
Suđenje se nastavlja u utorak, 14. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English