Članak

Zatraženo oslobađanje Macića

3. Aprila 2015.00:00
Odbrana Ibre Macića u završnoj riječi je zatražila oslobađajuću presudu za zločine počinjene u Konjicu, ocijenivši da nije dokazana krivica optuženog.

This post is also available in: English

Zatraženo je oslobađanje Macića od optužbi za ubistva četiri starice u Blacama u junu 1992. godine, te za mučenja i zlostavljanja zatočenika u logoru “Musala”.

Branilac Fadil Abaz je kazao da bi Sud trebao osloboditi Ibru Macića zbog nedostatka dokaza i kontradiktornih iskaza svjedoka, što je utvrđeno i presudom Osmanu Brkanu, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za učešće u zločinu počinjenom u Blacama.

“Salko Macić je jedini svjedok koji je kazao da je Ibro Macić pucao u starice automatskom puškom. Njegov brat Šeho Macić je kazao da je čuo rafal”, napomenuo je Abaz, dodavši da su svi ostali svjedoci kazali da je Macić imao pušku “tandžaru”, kojom nije mogao tako pucati.

On je kazao da ovi svjedoci optužuju Macića kako bi prikrili vlastiti zločin. Abaz je ukazao i na prijetnje svjedocima i optuženima od strane osobe pod nadimkom Kolumbo, koji je predvodio akciju na Blace.

“Moj branjenik je još u bivšoj Jugoslaviji proglašen nesposobnim za vojsku i u inkriminisanom periodu imao je umanjenu sposobnost rasuđivanja, što je utvrdio vještak, koji je kazao da je njegova bolest trajnog karaktera”, naveo je Abaz.

Maciću je na teret stavljeno i učešće u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu od aprila do oktobra 1993. godine.

Abaz je naveo da su brojni svjedoci potvrdili da je optuženi u “Musalu” došao u maju 1993., a da je već u julu bio na Igmanu, na drugom zadatku. Ovo je, prema riječima branioca, potvrdio i sam upravnik “Musale” Edhem Žilić.

“Sporno je vremensko trajanje optužnice, kao i to da je moj branjenik učinio djela iz optužnice, budući da svjedoci Tužilaštva u ranijim izjava nisu navodili njegovo ime i prezime, već samo nadimak Maca, a neki su potvrdili i da je u ‘Musalu’ dolazio Miralem Macić”, kazao je Abaz.

Odbrana je dodala kako ne spori torturu i zlostavljanje u logoru ‘Musala’”, ali da su svjedoci pogriješili u identifikaciji, te je predložia Vijeću da oslobodi Macića.

“Ako ipak Vijeće nađe da je kriv po nekoj od tačaka optužnice, molimo da cijene i njegovo zdravstveno stanje i izreknu blažu kaznu”, kazao je Abaz.

Sud BiH će presudu Maciću izreći 17. aprila.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English