Članak

Za zločine u Zecovima suđenje počinje 17. aprila

3. Aprila 2015.00:00
Suđenje četrnaestorici optuženih za zločine počinjene u mjestu Zecovi (općina Prijedor) u julu 1992. godine počet će 17. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Tužilac Izet Odobašić je kazao da će u toku glavnog pretresa saslušati 79 svjedoka, pročitati izjave tri svjedoka, te pozvati četiri vještaka, kao i uložiti 443 materijalna dokaza.

Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović se terete da su 1992. godine učestvovali u napadu na selo Zecovi, u kojem je ubijeno preko 150 ljudi.

Oni su optuženi za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još uvijek traga.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali optuženi su bili pripadnici Rasavačke čete.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English