Članak

Bez pritužbi na optuženog Hodžića

3. Aprila 2015.00:00
Trećeg dana svjedočenja na suđenju za zločine u Kladnju, optuženi Safet Mujčinović je rekao da nije imao pritužbe srpskog stanovništva na ponašanje optuženog Nedžada Hodžića, kojem je bio nadređen.

This post is also available in: English

Mujčinović, koji je bio komandir Policijske stanice u Stuparima (općina Kladanj), kazao je da je optuženi Hodžić, s još nekim policajcima, intervenisao kako bi zaštitio srpsko stanovništvo koje se nalazilo u Stuparima.

Prema optužnici, srpsko stanovništvo Stupara i okolnih sela bilo je nezakonito zatvoreno u školu u Stuparima, a zatim u ljeto 1992. godine u učiteljske zgrade, gdje je stražarila policija.

Zajedno s Mujčinovićem i Hodžićem, za zločine počinjene na području Kladnja sudi se Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije, kao i Teritorijalne odbrane.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema njima.

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, braniteljice optuženog Halilovića, optuženi Mujčinović je rekao da ne poznaje međunarodno humanitarno pravo, dodavši kako je nadležno tužilaštvo od početka znalo za srpsko stanovništvo u Stuparima.

U optužnici je navedeno da su oni u učiteljske zgrade zatvoreni pod izgovorom da je to radi njihove bezbjednosti.

Na pitanje kako su Radovan i Luka Đukić došli u učiteljske zgrade, Mujčinović je odgovorio kako je čuo da ih je “dovezao neki Vejzović”, te da optuženi Halilović nema veze s tim.

Govoreći o optuženom Muhiću, Mujčinović je kazao da je trojicu Srba iz Stupara priveo u policiju u Kladanj radi ispitivanja o nelegalnom držanju oružja, i da ne zna detalje o tome.

Optuženi je dodao kako je napisano oko 50 krivičnih prijava o nelegalnom držanju oružja, a najviše ih je napisao Muhić, za kojeg je rekao da je bio inspektor za otkrivanje kriminaliteta. On je kazao je da ne zna ko je u policiji u Kladnju bio odgovorna osoba za otkrivanje kriminaliteta.

Prema optužnici, Muhić je u kladanjskoj policiji bio šef grupe za suzbijanje kriminaliteta.

Suđenje se nastavlja za dvije sedmice, kada će Odbrana optuženog Hamzića ispitati Mujčinovića.

Amer Jahić


This post is also available in: English