Članak

Igra brojevima ili ljudskom sudbinom

1. Aprila 2015.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene 1993. i 1994. godine na području Mostara.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Mile Puljić je, kao zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u dogovoru s drugim licima, dopustio svojim podređenim da zatvorenike iz Heliodroma odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatvorenika.

Prema pročitanih 14 tačaka optužnice, pripadnici Druge bojne Druge brigade HVO-a, u maju 1993. lišili su slobode dvije osobe, koje su odvedene u nepoznatom pravcu, a čiji su ostaci ekshumirani 2007. i 2008. godine.

U periodu od maja 1993. do marta 1994. godine, pripadnici Druge bojne Druge brigade HVO-a, kako se navodi u optužnici, pod zapovjedništvom optuženog, u više navrata su izvodili zatvorenike bošnjačke nacionalnosti iz Heliodroma, te ih odvodili na prinudne radove na liniji razgraničenja u Šantićevoj ulici u Mostaru, gdje su bili prisiljeni kopati rovove, graditi bunkere, a neki su bili i pretučeni.

To je rezultiralo, prema navodima Tužilaštva, smrću 11 osoba, ranjavanjem njih 73, a oko 15 osoba je bilo maltretirano od pripadnika Druge bojne Druge brigade HVO-a.

Osvrćući se na brojeve poginulih, ranjenih, nestalih i protjeranih, tužiteljica Remzija Smailagić je rekla da se radi “o igri brojeva i statistici”. Smailagić je kazala da planira dokazati da je optuženi svojim činjenjem i nečinjenjem, “sve u cilju ostvarenja plana Herceg-Bosne”, dopustio podređenim da počine ove zločine i nije spriječio, niti kaznio počinitelje.

Smailagić je objasnila da će dokazati da je optuženi, između ostalog, bio vojno angažovan i svakodnevno i lično zahtijevao da civili obavljaju prinudne radove, kao i da su pripadnici Druge bojne Druge brigade HVO-a učestvovali u navedenim zločinima i da je Šantićeva ulica bila dio zone odgovornosti Druge bojne Druge brigade HVO-a.

“Ima li ovdje koga osim Mileta Puljića? Da li se sudi Herceg-Bosni, HVO-u, nekoj grupi koja nije u optužnici”, rekao je Davor Martinović, branilac optuženog, dodavši da se “radi o igri ljudskom sudbinom Mileta Puljića”.

Martinović je istakao da je netačno da je Šantićeva ulica bila u zoni odgovornosti Druge bojne Druge brigade HVO-a, te da Tužilaštvo nije saslušalo nijednog pripadnika te jedinice.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

Lamija Grebo


This post is also available in: English