Članak

Izvlačenje poginulih u Kukavicama

31. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području opštine Rogatica, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je 1992. izvlačio tijela poginulih u selu Kukavice.

This post is also available in: English

Miljan Mutlak, nekadašnji pripadnik Goraždanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je kako je u augustu 1992. održan sastanak komande i mještana na Jabučkom Sedlu (opština Goražde), gdje je zaključeno da je potrebno civile izvesti na teritoriju Rogatice.

Prema njegovim riječima, u mjestu Jabuka se 27. augusta 1992. skupilo oko 1.000 civila, koji su trebali preko mjesta Varošište da stignu u Rogaticu, jer je glavni put preko Kukavica (opština Rogatica) bio pod kontrolom “vojske federacije”.

Kako je kazao svjedok, mjesec dana nakon odlaska kolone, mjesto Kukavice su oslobođene i on je sa još nekoliko ljudi imao zadatak da “izvuče leševe”.

Ovom svjedoku Tužilaštvo je prezentovalo reprodukovane fotografije sa lica mjesta. Na fotografijama je svjedok identifikovao nekoliko tijela, te automobile čije je vlasnike poznavao. Odbrane su uložile prigovor relevantnosti i zakonitosti na ovaj dokaz Tužilaštva, jer nije riječ o originalnim fotografijama.

Za učešće u napadu na konvoj, u kojem je ubijena najmanje 21 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

U koloni je 27. augusta 1992. bila i svjedokinja Jela Pljevaljčić, koja je rekla da joj je Miljan Mutlak zvani “Batko” kazao za odlazak žena i djece u Rogaticu. Ona je izjavila da je bila u autobusu kojeg je pogodio prvi metak prije sela Mesići.

Pljevaljčić je posvjedočila da je kolona napadnuta u mjestu Kukavice i da je tada život izgubilo nekoliko civila, među kojima je bila i njena snaha Dragana Spasojević.

“Vidjela sam tri čovjeka da stoje kraj hotela ‘Vila 102’. Nisam vidjela oružje”, navela je ona.

Na pitanje Odbrane da li je tačno da je u ranijoj izjavi kazala da su ova tri čovjeka bila naoružana i da su direktno pucala u autobus, svjedokinja je kazala da se ne sjeća toga.

Svjedokinja Mladenka Tanović je potvrdila da je ranjena u koloni.

“Vidim da je žena Dragana Spasojević poginula, djeca joj u krilu ostala. (…) Vidjela sam izvrnuta auta”, prisjetila se Tanović.

Prema zvaničnom rasporedu, suđenje se nastavlja 14. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English