Članak

Ubistva u Čohodor Mahali

27. Marta 2015.00:00
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene na području Foče, ispričao je kako je od prijatelja Srba, te od svoje sestre čuo da su mu majku u junu 1992. godine ubili Fundupi.

This post is also available in: English

Kadir Dželilović je kazao da je pred početak rata 1992. godine otišao na službeni put u Hrvatsku, a da mu je u porodičnoj kući u Čohodor Mahali kod Foče ostala porodica.

Tokom boravka u Hrvatskoj saznaje da su mu otac i brat odvedeni u Kazneno-popravni dom (KPD) u Foči, te da mu je majka ubijena na pragu kuće.

“Prema saznanjima koja ja imam, nakon što su oca i brata odveli u KP Dom, u kući su ostale majka, sestra i snaha. Majka je tu i ubijena, snaha je tada ranjena, a sestra je uspjela pobjeći”, ispričao je svjedok Dželilović.

Kazao je da je od sestre, te prijatelja Srba iz Foče saznao da su mu majku ubili Fundupi.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana je upitala svjedoka da li su mu prijatelji Srbi možda rekli jesu li vidjeli to ubistvo, na šta je svjedok Dželilović odgovorio da to ne može da tvrdi.

Radoman Fundup, bivši pripadnik fočanske brigade Vojske Republike Srpske, optužen je za ubistva i zlostavljanje civila. Sa još dvije osobe, kako stoji u optužnici, u Čohodor Mahali je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet osoba, te ranjavanju jedne žene.

Optužen je i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. Sa još jednom osobom, kako se navodi u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će biti strijeljani.

Na današnjem ročištu, iskaz je dala i Ifeta Šoro, koja je sa mužem i troje djece takođe živjela u Čohodor Mahali. Ispričala je da joj je u aprilu ili maju 1992. godine muž sa ostalim muškarcima iz mjesta odvoden u KP Dom u Foču, te da do danas nikada o njemu ništa nije čula.

U Čohodor Mahali, kako je kazala, ostale su žene i djeca.

Jedne večeri svjedokinja je, kako je navela, čula jaukanje, te vidjela veliku svjetlost u pravcu kuće rođaka Sulje Šore, u kojoj se nalazila njena svekrva, te nekoliko žena sa djecom.

“Mislila sam da je neka kuća tamo zapaljena. Sutradan, kad sam otišla do kuće, komšija mi je rekao da su baš u kući mog rođaka svi ubijeni. Sve žene, nijednog muškarca. I moja svekrva. Znam da je bio i jedan mali, šest godina”, ispričala je svjedokinja Šoro.

Ona je rekla da je te večeri došao bager kod džamije, dovezao sva tijela i tu ih zakopao.

Šoro je dodala da je sutradan čula i da je ubijena Ifeta Merkez, te njeno dvoje djece.

Kao treći svjedok Tužilaštva, iskaz je dao i Murat Borovina, brat Ifete Merkez.

Borovina je kazao da je za smrt sestre i njeno dvoje djece, od deset i sedam godina, čuo dok je bio u izbjeglištvu u Makedoniji, te da su ih nakon rata pronašli u masovnoj grobnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. april, kada će se saslušati novi svjedoci Tužilaštva.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English