Članak

Sljedeće sedmice počinje suđenje za genocid u Srebrenici

27. Marta 2015.00:00
Pred Sudom BiH će u četvrtak, 2. aprila, početi suđenje petorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

This post is also available in: English

Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić optuženi su za pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.

Suđenje Miletu Puljiću, optuženom za zločin počinjen nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara, počet će u srijedu, 1. aprila.

U utorak će pred Apelacionim vijećem Suda BiH početi obnovljeno suđenje Milunu Kornjači, za zločine počinjene u Čajniču.

Dragan Maksimović, optuženi za zločine u mjestu Caparde (općina Osmaci) o krivnji bi se trebao izjasniti u ponedjeljak. On je nastanjen u Srbiji i u decembru nije došao u Sud BiH kako bi se izjasnio o krivici.

U utorak, 31. marta, u svoju korist bi trebao da svjedoči Iulian-Nicolaea Vintila, koji je optužen zajedno sa Ramizom Avdovićem za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Sa svjedočenjem u svoju korist bi u petak, 3. aprila, trebao nastaviti Safet Mujčinović, optuženi za zločine u Kladnju. Zajedno sa njim, sudi se i Zijadu Hamziću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću.

Iznošenje završne riječi Odbrane Senada Hakalovića, optuženog za zločin u Trusini kod Konjica, nastavit će se u ponedjeljak, 30. marta. On je optužen zajedno sa četvoricom pripadnika odreda “Zulfikar” – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem.

Završna riječ Odbrane Gorana Popovića, optuženog za zločine u Višegradu, planirane su za srijedu, a za petak Odbrane Ibre Macića, optuženog za zločine u Konjicu.

O daljnjem toku postupka protiv Nedžada Hodžića, optuženog za zločine na Igmanu, Vijeće bi se trebalo izjasniti u četvrtak. Na ročištu održanom početkom marta razdvojen je postupak protiv Nedžada Hodžića u odnosu na drugooptuženog Dževada Salčina, dok se ne donese odluka o Hodžićevoj sposobnosti da prati suđenje.

Prvi svjedok Odbrane Mustafe Đelilovića, optuženog za zločine počinjene u Hadžićima, trebao bi biti saslušan u četvrtak. Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti i Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Statusne konferencije pred početak suđenja zakazane su za srijedu – Iliji Juriću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine na području Odžaka, te u petak za 14 optuženih koji se terete da su u julu 1992. godine učestvovali u ubistvima bošnjačkih civila na području Prijedora.

Za zločine u Zecovima kod Prijedora, terete se Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Sljedeće sedmice nastavit će se suđenja i za zločine počinjene u drugim gradovima BiH.

Džana Brkanić


This post is also available in: English