Članak

Hakalović nije počinio nezakonite radnje

23. Marta 2015.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene nad Hrvatima u Trusini (općina Konjic), Odbrana je istakla da optuženi Senad Hakalović ne treba krivično odgovarati i da treba biti oslobođen.

This post is also available in: English

“Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Senad Hakalović prekršio međunarodno humanitarno pravo. Moj branjenik se treba osloboditi optužbe”, kazao je branilac Kadrija Kolić.

On je napomenuo da je izmijenjenom optužnicom Hakaloviću na teret stavljen zločin nad ratnim zarobljenicima, umjesto prvobitne kvalifikacije ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Hakalović, bivši vojnik 45. brigade ABiH, optužen je za zločin počinjen u Trusini sa četvoricom pripadnika odreda “Zulfikar” – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem.

Prema optužnici, 16. aprila 1993. godine u ovom selu ubijeno je 18 hrvatskih civila i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Kolić je kazao da su brojni svjedoci potvrdili da Senad Hakalović nije imao komandnu ulogu i da nije mogao narediti strijeljanje.

Također, kako je istakla Hakalovićeva Odbrana, svjedoci su potvrdili da je u ratu legitimno zarobljavanje, “pa čak i civila, na način na koji je to učinio Hakalović prema optužnici”.

“Legitimnost je izgubljena kada su osobe iz optužnice strijeljane, ali to su učinili svjedok E i neke druge osobe”, naveo je Kolić.

On je ukazao i na nezakonitost dokaza Tužilaštva BiH, kao i na nezakonite radnje “postupajuće tužiteljice”.

Iznošenje završne riječi Odbrane Senada Hakalovića prekinuto je zbog zdravstvenih problema jednog od članova Vijeća, a nastavak suđenja je zakazan za ponedjeljak, 30. mart.

Džana Brkanić


This post is also available in: English