Članak

Sljedeće sedmice počinje obnovljeno suđenje Ragužima

20. Marta 2015.00:00
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH će u srijedu, 25. marta, početi obnovljeno suđenje Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom su Raguži oslobođeni optužbi za hapšenje i zatvaranje muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca, prisilno preseljenje žena i djece, te fizičko zlostavljanje i mučenje civila 1993. godine u Dretelju.

Tužilaštvo BiH će u petak, 27. marta, iznijeti završnu riječ na suđenju Ibri Maciću, kojem se sudi za ubistva, zlostavljanja i mučenja počinjena u opštini Konjic.

Odbrana Gorana Popovića, optuženog za zločine počinjene u logoru Uzamnica kod Višegrada, u srijedu će iznijeti završnu riječ.

Iznošenje završne riječi Odbrane Senada Hakalovića, optuženog za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, planirano je za ponedjeljak, 23. mart. Zajedno s Hakalovićem, za ubistva u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodiću i Nihadu Bojadžiću.

Za utorak, 24. mart, zakazano je izjašnjenje o krivici Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Radivoja Đorđića, Slavka Perića, Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Cvjetka Popadića, Raje Lazarevića i Miće Manojlovića, optuženih za napad na civilno bošnjačko stanovništvo opštine Zvornik.

O krivici bi se trebali izjasniti i Jadranko Šaran, Fahrudin Hadžiosmanović-Tadžić, Samir Šabić i Zijad Kadić, optuženi za zločine počinjene nad civilima u Bosanskoj Krupi, te Joja Plavanjac i Zdravko Narančić, koji su u drugom predmetu optuženi za zločine počinjene u tom gradu. Ročišta su zakazana za četvrtak, 26. mart.

Odbrana Mustafe Đelilovića, optuženog za zločine počinjene na području Hadžića, u četvrtak će početi sa izvođenjem svojih dokaza. Za ove zločine, optuženi su i Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Ćović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

Sljedeće sedmice nastavit će se tri suđenja za za genocid počinjen u Srebenici – Goranu Sariću u ponedjeljak, Aleksandru Cvetkoviću u utorak, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću u srijedu.

Nastavak suđenja Petru Konačeviću, optuženom za zločine u Višegradu, zakazano je za ponedjeljak, a za utorak Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine počinjene u Bileći, te Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdalija Ćoviću za zločine u Srebreniku, te Bosiljku i Ostoji Markoviću, optuženima za silovanje počinjeno na području Kotor-Varoši.

Isti dan, nastavit će se suđenja i Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, te Pavi i Iliji Glavašu, optuženima za silovanje žena srpske nacionalnosti u Odžaku, te Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelju i Mehmedu Kaminiću, optuženima za zločine u Mostaru.

U srijedu će se nastaviti suđenje Mati Čondriću, optuženom za zločine na području Bosanskog Broda, Gligoru Begoviću za zločine u logoru Batković kod Bijeljine, kao i Zoranu Bjelici i Novici Tripkoviću za zločine počinjene u Kalinoviku.

Saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva u četvrtak će se nastaviti suđenje Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Dariju Slavuljici, Dragomiru Kezunoviću i Zoranu Šljuki, optuženima za ubistva civila na planini Borje kod Teslića.

Suđenje Peri Radišiću za zločine u Tesliću, Mitru i Radetu Vlasenku, te Dragi Končaru, optuženima za zločine počinjene na području Prijedora, nastavit će se u petak. Za taj dan zakazano je suđenje i Srećku Boškoviću za ubistvo počinjeno na području Zvornika.

Za petak su planirani nastavci suđenja Jasminu Čolomanu za ubistva Hrvata na području Viteza, te Zaimu Laličiću za zločine počinjene na području opštine Ilidža.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English