Članak

Određen pritvor osumnjičenima za zločine u Srebrenici

20. Marta 2015.00:00
Viši sud u Beogradu odredio je jednomjesečni pritvor osmorici bivših pripadnika Centra za obuku na Jahorini koji su osumnjičeni za ratni zločin počinjen u julu 1995. u Kravici kod Srebrenice.

This post is also available in: English

Iz ovog suda je saopćeno da je osumnjičenima pritvor do 30 dana određen zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da bi boraveći na slobodi mogli ometati postupak uticanjem na svjedoke čije je ispitivanje predložilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Imena osumnjičenih nisu saopćena ni nakon određivanja pritvora.

Zbog sumnje da su, kao pripadnici Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije Republike Srpske, na lokalitetu Kravica (općina Bratunac) kao saizvršioci počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 18. marta su uhapšeni N.M., A.G., M.B., A.D., B.M., J.P., D.P. i V.V.

Iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije saopćeno je da je među žrtvama više od 1.000 civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Traga se za još nekoliko osoba za koje “se pretpostavlja da su u zemljama u okruženju”, saopćeno je iz srbijanskog tužilaštva.

Albina Sorguč


This post is also available in: English