Članak

Bez dokaza protiv optuženog Salčina

16. Marta 2015.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene nad Hrvatima u Trusini (općina Konjic), Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu za optuženog Dževada Salčina zvanog Struja, nekadašnjeg vojnika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

“Tužilaštvo nije nikako, a kamoli van razumne sumnje, dokazalo bilo koju kažnjivu Salčinovu radnju”, kazao je branilac Kerim Čelik.

Salčin je optužen da je u Trusini postrojavao oko 14 civila hrvatske nacionalnosti i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) pod prijetnjom da će ih ubiti, upućivao pogrdne riječi, uzimao novac, zlato i druge vrijedne stvari.

Prema izmijenjenoj optužnici, u napadu ABiH na Trusinu, izvedenom 16. aprila 1993. godine, ubijeno je 15 civila i sedam pripadnika HVO-a.

Prema riječima branioca, svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su navode Odbrane, koja nije pozivala svjedoke, osim što je u svoju korist svjedočio Salčin.

“Nikada nije želio da bilo ko svjedoči, tvrdeći: ‘Mene će braniti žene hrvatske nacionalnosti’”, kazao je Čelik, te dodao kako je Salčinu bilo naređeno da čuva civile i zarobljene vojnike.

Nakon što je uhapšen 2009. godine, Salčin je, kako je rekao branilac, u Tužilaštvu BiH izjavio da je njegov odnos prema civilima bio korektan. Dodao je kako je optuženi ispričao da je civile uveo u kuću kada je počela padati kiša, kao i da je ponudio jednoj ženi upaljač da zapali vatru kako bi napravila kafu.

Svjedokinja Milka Drljo, kako je rekao branilac, kazala je kako je bila u grupi civila koju je jedan vojnik uveo u kuću nakon što je počela padati kiša.

“Taj vojnik je Salčin, časni sude”, dodao je Čelik.

On je također podsjetio i na svjedočenje Jele Ljubić, koja je rekla kako je Salčin spasio jednog dječaka da ne bude strijeljan.

“Iz stroja ga je izveo čovjek kojeg su zvali Struja”, dodao je branilac.

Niko od svjedoka, prema riječima branioca, nije rekao da je optuženi maltretirao i pljačkao.

Čelik je kazao da je svjedokinja Bosiljka Krešo ispričala da su civili, nakon što su, po naredbi jednog vojnika, predali novac i dragocjenosti, čula riječi “Struja, pokupi to”. I da je pokupio, kako je rekao branilac, nema dokaza da je prisvojio.

U završnoj riječi je optuženi Salčin kazao da će ponoviti ono što je kazao kada je ušao u Sud BiH: “Nisam kriv.”

Sa Salčinom se za zločine počinjene u Trusini sudi Mensuru Memiću, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžići i Nihadu Bojadžiću.

Odbrana optuženog Hakalovića trebala bi završnu riječ iznijeti 23. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English