Članak

Naredne sedmice presuda Josipu Toliću

13. Marta 2015.00:00
Sud BiH će sljedeće sedmice izreći presudu nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine na području Bosanskog Broda i Odžaka.

Tolić je optužen za zlostavljanje zatočenih civila, od kojih su neki preminuli. Izricanje presude zakazano je za petak, 20. marta.
U srijedu, 18. marta, o krivnji će se izjasniti Ilija Jurić, optužen za zločine počinjene na području Odžaka. Dan kasnije, o krivnji će se izjasniti i Jadranko Šaran, Fahrudin Hadžiosmanović Tadžić, Samir Šabić i Zijad Kadić, optuženi za zločin počinjen u Bosanskoj Krupi.
Prvi svjedok Tužilaštva BiH će u utorak, 17. marta, dati iskaz na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločine počinjene u Livnu.
U četvrtak bi vještak medicinske struke trebao iznijeti mišljenje o sposobnosti Joze Đojića, optuženog za zločine na području Odžaka, da prati suđenje.
Tužilaštvo BiH će u srijedu iznijeti završnu riječ na suđenju Goranu Popoviću, optuženom za zločine u Višegradu, a u petak na suđenju Ibri Maciću, optuženom za zločine počinjene u Konjicu.
U utorak završnu riječ će iznijeti Odbrana Indire Kamerić, optužene za zločine u Bosanskom Brodu, a dan kasnije Vitomira Rackovića, kome su na teret stavljeni zločini u Višegradu.
Završnu riječ u ponedjeljak, 16. marta, iznijet će i Odbrana Dževada Salčina, koji je s Mensurom Memićem, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem optužen za zločine počinjene u Trusini kod Konjica.
Istog dana nastavljaju se suđenja Petru Kovačeviću za zločine počinjene u Višegradu, Goranu Sariću za genocid u Srebrenici, te Zaimu Laličiću za silovanje u Hrasnici i Slavku Saviću za silovanje u Vogošći.
Novi svjedoci će u utorak biti saslušani na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, kojima su na teret stavljeni zločini u Trnovu, te Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu.
Istog dana nastavljaju se suđenja Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, koji se terete za zločin na području Rogatice, te Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine u Bileći, te Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelju i Mehmedu Kaminiću, optuženima za zločine počinjene na području općine Mostar.
Za srijedu je planiran nastavak suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, te Mati Čondriću za zločin u Bosanskom Brodu. Istog dana bit će održana statusna konferencija Mirku Vrućiniću, optuženom za zločin počinjen 1992. godine na području općina Sanski Most i Prijedor.
Novi svjedok Tužilaštva će u četvrtak, 19. marta, biti saslušan na suđenju Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuku, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici, optuženima za zločin u Tesliću, te na suđenju Nikoli Mariću, optuženom za zločin u Prozoru.
Istog dana ulagat će se materijalni dokazi na suđenju Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine u Jablanici, a svjedoci Odbrane bit će saslušani na suđenju Dževadu Salčinu, optuženom za zločine počinjene na planini Igman.
U petak je planiran nastavak suđenja Srećku Boškoviću, optuženom za zločine u Zvorniku, te Dževadu Duliću, optuženom za zločine počinjene u Cazinu.
Istog dana bit će održana statusna konferencija pred početak suđenja četrnaestorici optuženih za zločin u Zecovima. Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović su optuženi da su u julu 1992. godine učestvovali u ubistvima bošnjačkih civila na području Prijedora.

Džana Brkanić