Članak

Dvojica zaključala djecu u kuću

13. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, prvi svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja precizirao da su njegovo dvoje sestrića u kuću zaključali Mladen i Marijan Jovanović.

This post is also available in: English

Mevludin Medošević je dao nekoliko odgovora na pitanje ko je djecu njegove sestre zaključao u kuću. Prvo je kazao “Slavko i Marijan”, a potom “Mladen i Slavko”, što je izjavio i na prethodnom ročištu.
Na dodatno pitanje Tužilaštva Medošević je odgovorio da su djecu u kuću koja je kasnije zapaljena zaključali Mladen i Marijan.
Odgovarajući na unakrsna ispitivanja, svjedok Mevludin Medošević je rekao da je čuo da su kuće Jovanovića u njegovom selu zapaljene nakon njegove, ali da on nije učestvovao u tome.
Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su optuženi da su u julu 1992. u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dva civila ubijena su iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom u kući usmrtili djecu koju su prethodno zaključali, a kuća se nakon toga zapalila.
Njih trojica su sa Stevom Jovanovićem optužena i da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu. Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).
Na pitanje Odbrane drugooptuženog Milosava Jovanovića, svjedok Medošević je kazao da im niko od mještana nije rekao da im prijeti opasnost od Jovanovića.
U direktnom ispitivanju tokom ročišta 13. februara ove godine, Medošević je izjavio da su ga optuženi Milosav, Marijan i Slavko Jovanović odveli od kuće, te da su bili u “SMB” uniformi.
Odbrana Milosava je konstatovala da je u ranije datim izjavama svjedok govorio da su oni bili u civilu, što je svjedok negirao.
Na pitanje advokata Veljka Čiviše da li svjedok samo pretpostavlja šta je bilo s njegovom porodicom, svjedok je odgovorio da je saznao da su pobijeni. Upitan od koga je to saznao, svjedok je kazao da se boji odgovoriti, te je javnost isključena sa ovog dijela svjedočenja.
Nastavak suđenja Jovanovićima zakazan je za 3. april.

Džana Brkanić


This post is also available in: English